KRATAK BORAVAK

Grčka primila sedam afganistanskih parlamentarnih zastupnica

Zakonodavci i članovi njihovih porodica bit će smješteni u Grčkoj nakratko dok se ne završe procedure za njihov transfer

Avaz.ba

Pobjegle od talibana

Foto: Ilustracija


Sedam parlamentarnih zastupnica iz Afganistana stiglo je u Grčku u sklopu širih napora evakuacije, a očekuje se da će otputovati u Sjedinjene Države nakon kratkog boravka, saopćile su vlasti u srijedu.

Afganistanski parlament raspušten je nakon što su talibani preuzeli vlast prošlog mjeseca. Budućnost nacionalne skupštine i da li će ženama biti dozvoljeno da se nalaze na bilo kakvim funkcijama vlasti ostaje neizvjesna.

- Zakonodavci i članovi njihovih porodica bit će smješteni u Grčkoj nakratko dok se ne završe procedure za njihov transfer i nastanjenje u SAD - saopćilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova, javlja AP.

Navodi se da je Grčka "opredijeljena da ugosti simboličan broj afganistanskih državljana koji zagovaraju vrijednosti slobode izražavanja i jednakosti".

Vlada je zauzela strog stav prema imigraciji, rekavši da je odlučna u namjeri da spriječi veliki broj Afganistanaca da uđu u zemlje Evropske unije uprkos krizi.

Više o temi Afganistan

Više o:

Afganistan Grčka
NA VRH

Podijeli članak na