UPOZORENJE WHO

Zdravstveni sistem u Afganistanu na rubu je kolapsa

WHO kaže da je dopremio 170 tona medicinskih potrepština u Afganistan otkad su talibani preuzeli vlast

Problemi u zdravstvenom sistemu. Ilustracija

A. Ka.

22.9.2021

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da je zdravstveni sistem u Afganistanu na rubu kolapsa.

- Zdravstveni sistem u Afganistanu na rubu je kolapsa - objavili su u srijedu nakon posjeta Kabulu čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus i regionalni direktor Ahmed al-Mandhari.

Kako navode, ukoliko se hitno ne djeluje, zemlja će se suočiti s neizbježnom humanitarnom katastrofom.

Zbog prekida dotoka novca nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu, hiljade zdravstvenih ustanova više nemaju za medicinske potrepštine ili plaćanje osoblja.

- Mnoge od ovih ustanova sada su smanjile operacije ili se zatvorile, primoravši pružatelje zdravstvenih usluga da donesu teške odluke koga će spasiti, a koga će ostaviti da umre - rekao je WHO.

Zbog toga što manje medicinskih sestara odlazi na posao, pacijentice također ne odlaze u bolnice. Međutim, WHO nastavlja ulagati u obrazovanje žena u ovom polju.

Devet od 37 covid-bolnica moralo je zatvoriti svoja vrata, a manje je i testiranja na virus te cijepljenja protiv koronavirusa.

Zemlja ima 1,8 miliona doza vakcina protiv koronavirusa koje se hitno trebaju primijeniti. U opasnosti je iskorjenjivanje dječje paralize, dok su slučajevi ospica u porastu. WHO i partneri su spremni ići od vrata do vrata širom zemlje kako bi vakcinisali stanovnike protiv dječje paralize, ospica i koronavirusa.

WHO kaže da je dopremio 170 tona medicinskih potrepština u Afganistan otkad su talibani preuzeli vlast. Kako bi nastavili s pružanjem pomoći, WHO-u je potrebno 38 miliona dolara za naredna četiri mjeseca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.