U NJUJORKU

Čelnici NATO-a i UN-a razgovarali o jačanju saradnje

Dvojica lidera su razgovarala i o drugim globalnim sigurnosnim izazovima, uključujući klimatske promjene

N. Aj. / Anadolija

Stoltenberg i Gutereš

Foto: Agencije


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarao je sinoć sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Guterešom (Guterres) o jačanju saradnje na rješavanju globalnih problema, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideri NATO-a i UN-a sastali su se u Njujorku na marginama 76. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, a tema razgovora bila su i dešavanja u Afganistanu.

Iz NATO-a je saopćeno da je Stoltenberg informirao Gutereša o naporima koje NATO ulaže u procesu evakuacije ugroženih Afganistanaca te da mu je skrenuo pažnju na važnost pozivanja talibana na odgovornost i obaveze, uključujući poštivanje slobode kretanja, ljudskih prava i borbe protiv terorizma.

Dvojica lidera su razgovarala i o drugim globalnim sigurnosnim izazovima, uključujući klimatske promjene, a Stoltenberg je rekao da je suzbijanje klimatskih promjena postalo ključni posao za NATO i da savez poduzima mjere s jasnom političkom opredijeljenošću saveznika za značajno smanjenje vojnih emisija.

Napominjući da se saradnja između NATO-a i UN-a proširila u posljednjoj deceniji, u saopćenju se navodi da prioritetna područja zajedničkog rada uključuju podršku NATO-a mirovnim operacijama UN-a, borbu protiv terorizma, zaštitu civila i žena, mirovni i sigurnosni program.

NA VRH

Podijeli članak na