GENERALNA SKUPŠTINA UN-A

Džonson: Klimatski samit u Glazgovu prekretnica je za čovječanstvo

Približavamo se toj kritičnoj prekretnici za manje od dva mjeseca, kada moramo pokazati da smo sposobni učiti, sazrijeti i konačno preuzeti odgovornost za uništenje koje nanosimo, kaže Džonson

Džonson: Naučnici su i za Covid bili upravu. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

23.9.2021

Godišnja konferencija Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama, COP26, mora biti "prekretnica za čovječanstvo", rekao je u srijedu u Njujorku britanski premijer Boris Džonson, prenosi Anadolija.

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a, Džonson je pozvao svjetske lidere da prepoznaju razmjere izazova s kojima se svijet suočava u klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju.

Ističući nužnost zadržavanja globalnog porasta temperatura za 1,5 stepeni Celzijusa, Džonson je rekao da se "adolescencija čovječanstva bliži kraju".

-Približavamo se toj kritičnoj prekretnici za manje od dva mjeseca, kada moramo pokazati da smo sposobni učiti, sazrijeti i konačno preuzeti odgovornost za uništenje koje nanosimo, ne samo našoj planeti, već i nama samima. Vrijeme je da čovječanstvo odraste - rekao je Džonson.

Dodao je da je vrijeme da "poslušamo upozorenja naučnika", koja su se pokazala tačnim i u slučaju pandemije Covida.

-Svakodnevno, sedmično, činimo takvu nepovratnu štetu da smo mnogo prije nego što prođe milion godina učinili ovu prekrasnu planetu efektivno nenaseljivom, ne samo za nas, već i za mnoge druge vrste. I zato je samit COP26 u Glasgowu prekretnica za čovječanstvo - poručio je Džonson.

Konferencija COP26, koja je prošle godine odgođena zbog pandemije koronavirusa, trebala bi se održati od 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu u Škotskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.