PANDEMIJA

WHO: Kombiniranje različitih vakcina protiv koronavirusa je sigurno

Osoba ima bolji imunološki odgovor ako kao prvu dozu vakcine primi AstraZenecu a revakciniše se Pfizerom ili Modernom, ističu

Piše: H. J. I.

23.9.2021

Ketrin Obrajan: Kombiniranje vakcina je sigurno. Screenshot

U posljednoj epizodi serijala "Nauka o koronavirusu u 5 minuta" Svjetske zdravstvene organizacije, govorila je doktorica Ketrin Obrajan (Katherine O'Brien) o sigurnosti i efikasnosti kombiniranja vakcina protiv kovida te o primanju frakcijskih doza vakcine.

-Ovo je zaista važno pitanje jer se u svijetu trenutno koristi više od 17 različitih vakcina protiv koronavirusa. Većina zemalja koriste više od jedne od ponuđenih vakcina, i tako bi i za države i za ljude najlakše bilo reći svaka vakcina za koronavirus je ista, prvu dozu mogu da primim od jednog proizvođača, drugu od drugog, ali do sada nemamo dokaze o kombiniranju vakcina. Imamo dokaze o imunološkom odgovoru i sigurnosti kombiniranja vakcine AstraZeneca sa Pfizerom ili Modernom. Ti dokazi nam govore da osoba koja primi tu kombinaciju vakcina ima veoma dobar imunološki odgovor i da je to sigurno – ističe Obrajan.

Kako navodi, naučnici do sada imaju dokaze da osoba ima bolji imunološki odgovor ako kao prvu dozu vakcine primi AstraZenecu a revakciniše se Pfizerom ili Modernom. Kada je u pitanju kombiniranje vakcina drugih proizvođača, o tome još nemaju dokaze ali studije su trenutno u toku.

Da li je kombiniranje vakcina sigurno?

Kada je u pitanju sigurnost ovog pristupa, doktorica Obrajan navodi da je on potpuno siguran.

-Mi smo uradili kliničke studije u kojima smo kombinirali prvu dozu ili AstraZenecu ili mRna vakcinu, a drugu vakcinu su učesnici primili različitu od prve. Ono što znamo o sigurnosti ovog pristupa jeste da bol u ruci, odnosno generalne kratkoročne nuspojave su iste bez obzira na to da li primite istu vakcinu ili se one kombiniraju. Imamo dokaze da je ovaj pristup siguran i to je veoma važno, ne bi preporučili ovaj pristup bez prvobitne provjere sigurnosti istog – ističe Obrajan.


Frakcijske doze se i dalje ne preporučuju za koronavirus

Kada su u pitanju frakcijske doze vakcina, Obrajan ističe da to nije specifično samo za one protiv koronavirusa te da se ovo istražuje i za brojne druge vakcine.

-Klinične studije koje smo radili za ove vakcine bazirale su se na tome koju dozu bi ljudi trebali primiti. I te kliničke studije su pokazale kada primite tu vakcinu sa tim dozama, da se stvara visoka zaštita protiv razvijanja teških oblika koronavirusa. Svjesni smo činjenice da u budućnosti se mogu pojaviti dokazi da će biti potrebna dodatna doza, ili, moguće je da neke vakcine koje već imamo smanje dozu i da na taj način optimiziramo opskrbu. Istraživanje koje bi procijenilo da li su frakcijske doze efektivne je i dalje u toku. Još uvijek nemamo odgovore, ali to je definitivno područje koje detaljno istražujemo i očekujemo u budućnosti da će nam ti dokazi reći da li su potrebne dodatne doze, da li trebamo koristiti pune doze ili trebamo davati samo dio predviđene doze, drugim riječima rečeno frakcijsku dozu vakcine- rekla je Obrajan.

Istakla je da je ovo istraživanje do sada pomoglo da optimiziraju opskrbu vakcinama i program vakcinisanja protiv dječije paralite i žute groznice.

-Ovo nije ništa novo, već smo se susreli s ovim i istraživali smo ovo područje. Ovo je nešto što radimo za skoro sve vakcine kako bi optimizirali količinu opskrbe i osigurali najbolji mogući imunološki odgovor sa najvećim stepenom sigurnosti. I dok se čeka da to istraživanje završi i donese validne rezultate, mi ne preporučujemo frakcijske doze vakcine protiv koronavirusa, ali željno iščekujemo rezultate kliničkih studija- zaključuje Obrajan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.