ŠPANIJA

Nastavljena erupcija vulkana na otoku La Palma dok lava uništava sve pred sobom

Stručnjaci su upozorili mještane na moguće eksplozije i hemijske reakcije pri ulijevanju lave u more

N. Aj. / Anadolija

Vulkan je eruptirao 19. septembra

Foto: Agencije


Nastavljena je erupcija vulkana na španskom otoku La Palma koji je uništio stotine kuća, a brojne spasilačke službe su i dalje na terenu i prate nastavak vulkanskih aktivnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Vulkan je eruptirao 19. septembra na kanarskom otoku La Palma na kojem živi oko 80.000 stanovnika.

Vulkanska lava, čija temperatura doseže 1.100 stepeni, uništava sve pred sobom.

Bježali iz domova

Preliminarne procjene govore o šteti u iznosu od 400 miliona eura. Evakuirano je više od 6.000 ljudi, a izgorjelo je 400 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 400 kuća.

Većina ljudi boravi kod rodbine u sigurnim područjima na otoku, ali stotine ih prebacuju u različita državna skloništa. Oni koji su pobjegli iz svojih domova susreću se s nedostatkom drugih mogućnosti stanovanja, a vulkan bi mogao nastaviti eruptirati sedmicama ili čak mjesecima.

- Ovdje su svi uništeni. Ako nisu depresivni, na rubu su - rekao je Jonaj Perez (Jonay), političar i stanovnik uništenog grada.

Mnogi od evakuiranih još nisu sigurni jesu li njihovi domovi uništeni ili su još u funkciji.

Nije lako pružiti utjehu

U posjetu atlantskom otoku u četvrtak bio je španski kralj Felipe VI.

- Ovo su dani neizmjerne tuge i tjeskobe za mnoge porodice. Danas nije lako pružiti utjehu, ali želimo vam dati nadu da će korak po korak, uz pomoć svih nas, svi moći obnoviti svoje živote - rekao je on.

Nadležne službe su saopćile da se očekuje da će vulkan Kumbre Vieja ostati aktivan najmanje 24 dana, a moguće i do tri mjeseca.

Stručnjaci su upozorili mještane na moguće eksplozije i hemijske reakcije pri ulijevanju lave u more.

Posljednja slična erupcija vulkana u Španiji dogodila se 1971. godine i to također na otoku La Palmi. Tada je eruptirao vulkan Teneguia.

NA VRH

Podijeli članak na