DONESENA ODLUKA

Američki zastupnički dom usvojio zakon za pobačaj, Senat će ga vjerojatno srušiti

Očekuje se da će zakon pasti u Senatu koji ima 50 republikanskih i 50 demokratskih zastupnika

A. Ka.

Zastupnički dom usvojio je Zakon o zaštiti ženskog zdravlja

Foto: EPA - Ilustracija


Zastupnički dom u SAD-u pod kontrolom demokrata usvojio je zakon kojim se na saveznoj razini regulira pravo na pobačaj nakon što su brojne republikanske države postrožile zakone o pobačaju, a Teksas ga je gotovo potpuno zabranio. Zakon vjerojatno neće proći u Senatu, navodi Reuters.

Zastupnički dom usvojio je Zakon o zaštiti ženskog zdravlja (Women's Health Protection Act) s 218 glasova za i 211 protiv. Zastupnici su glasali po stranačkim linijama pa je samo jedan demokrat bio protiv zakona.

Demokratskim prijedlogom bi se omogućio pobačaj i spriječila mnoga ograničenja koja su republikanci uveli u više saveznih država, poput obveznih ultrazvučnih pregleda i drugih testova.

Očekuje se da će zakon pasti u Senatu koji ima 50 republikanskih i 50 demokratskih zastupnika. Demokratski bi prijedlog trebalo podržati najmanje 10 republikanaca.

Republikanska senatorica Sjuzan Kolins (Susan Collins), koja podržava pravo na pobačaj, kazala je da će glasati protiv prijedloga. No, glasanje je prilika za republikance da demonstriraju zalaganje za svoje politike uoči izbora za Kongres 2022. Ti će izbori odrediti tko će kontrolirati Kongres u drugoj polovici Bajdenova mandata.

- Vrijeme je da vjerujemo ženama, da poštujemo njihove odluke - kazala je u raspravi demokratska zastupnica Rosa De Lauro.

NA VRH

Podijeli članak na