PROBLEMI

Vulkan na Kanarima izbacio veliki oblak pepela, otkazani letovi s otoka

Pri erupciji Cumbre Vieja niko nije stradao, ali je već evakuirano oko 6.100 ljudi, od kojih 400 turista

Veliki oblik pepela. EPA

A. Ka.

24.9.2021

Sedam letova predviđenih danas na aerodromu španskog otoka La Palma, u kanarskom arhipelagu, otkazani su zbog velikog oblaka pepela iz vulkana Cumbre Vieja, koji erumpira od nedjelje, objavila je firma koja upravlja španskim aerodromima (Aena).

Otkazana su tri odlazna leta i četiri dolazna, svi na unutrašnjim linijama, prvi put od početka erupcije, precizira Aena na svojoj internet stranici i ne navodi ništa za sljedeće dane.

Još šest regionalnih letova koji povezuju La Palmu s drugim otocima turističkog arhipelaga je otkazano, a trebali su ih osigurati kompanije Binter, Canaryfly i Air Evropa.

Snažne eksplozije i veliki oblak pepela iz vulkana Cumbre Vieja naveli su vlasti da evakuiraju nekoliko četvrti El Pasa.

Videosnimka koju je emitirala Civilna garda pokazuje vrt koji u potpunosti prekriva "između 30 i 40 centimetara" vulkanskog pepela.

Prema posljednjim podacima Copernicusa, evropskog sustava za geoprostorna mjerenja, lava je do sada uništila 390 kuća i prekrila 180,1 hektar na otoku čija je glavna ekonomska aktivnost uzgoj banana.

Strahuje se da bi spoj lave i mora mogao izazvati emisije toksičnih plinova.

Pri erupciji Cumbre Vieja niko nije stradao, ali je već evakuirano oko 6.100 ljudi, od kojih 400 turista.

Španski premijer Pedro Sánchez, koji je u posjetu otoku, najavio je da će španjolska vlada na sastanku u utorak proglasiti La Palmu "područjem koje je pogodila prirodna katastrofa".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.