PROBLEMI

Vulkan na Kanarima izbacio veliki oblak pepela, otkazani letovi s otoka

Pri erupciji Cumbre Vieja niko nije stradao, ali je već evakuirano oko 6.100 ljudi, od kojih 400 turista

A. Ka.

Veliki oblik pepela

Foto: EPA


Sedam letova predviđenih danas na aerodromu španskog otoka La Palma, u kanarskom arhipelagu, otkazani su zbog velikog oblaka pepela iz vulkana Cumbre Vieja, koji erumpira od nedjelje, objavila je firma koja upravlja španskim aerodromima (Aena).

Otkazana su tri odlazna leta i četiri dolazna, svi na unutrašnjim linijama, prvi put od početka erupcije, precizira Aena na svojoj internet stranici i ne navodi ništa za sljedeće dane.

Još šest regionalnih letova koji povezuju La Palmu s drugim otocima turističkog arhipelaga je otkazano, a trebali su ih osigurati kompanije Binter, Canaryfly i Air Evropa.

Snažne eksplozije i veliki oblak pepela iz vulkana Cumbre Vieja naveli su vlasti da evakuiraju nekoliko četvrti El Pasa.

Videosnimka koju je emitirala Civilna garda pokazuje vrt koji u potpunosti prekriva "između 30 i 40 centimetara" vulkanskog pepela.

Prema posljednjim podacima Copernicusa, evropskog sustava za geoprostorna mjerenja, lava je do sada uništila 390 kuća i prekrila 180,1 hektar na otoku čija je glavna ekonomska aktivnost uzgoj banana.

Strahuje se da bi spoj lave i mora mogao izazvati emisije toksičnih plinova.

Pri erupciji Cumbre Vieja niko nije stradao, ali je već evakuirano oko 6.100 ljudi, od kojih 400 turista.

Španski premijer Pedro Sánchez, koji je u posjetu otoku, najavio je da će španjolska vlada na sastanku u utorak proglasiti La Palmu "područjem koje je pogodila prirodna katastrofa".

Više o:

Kanari Vulkan
NA VRH

Podijeli članak na