SVIJET

Ministarstvo finansija SAD olakšalo dostavljanje humanitarne pomoći u Afganistan

Izdate su dozvole i smjernice sa ciljem da američke sankcije ne ograničavaju mogućnost da civili u Afganistanu dobiju humanitarnu pomoć

Talibani preuzeli vlast 15. augusta. Agencije

L. M. /Anadolija

25.9.2021

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izdalo je opće dozvole i smjernice za olakšavanje dostavljanja humanitarne pomoći Afganistanu, navodi se u saopćenju iz Ministarstva finansija SAD.

Iz Ministarstva je saopćeno da je Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) izdala dvije opće dozvole "da bi se podržao nastavak protoka humanitarne pomoći narodu Afganistana i druge aktivnosti za podršku osnovnim ljudskim potrebama u Afganistanu".

Cilj ovog poteza je da se osigura da američke sankcije "ne ograničavaju mogućnost da civili u Afganistanu dobiju humanitarnu pomoć" SAD i međunarodne zajednice, istovremeno uskraćujući imovinu talibanima i drugim sankcioniranim subjektima i pojedincima.

Direktorica OFAC-a Andrea M. Gacki izjavila je da će nastaviti sarađivati ​​s financijskim institucijama, međunarodnim i nevladinim organizacijama kako bi olakšali protok kritičnih resursa kao što su poljoprivredni proizvodi, lijekovi i druge bitne potrepštine za ljude kojima je potrebna pomoć, uz pridržavanje i provođenje sankcija protiv talibana, Haqqanijeve mreže i drugih subjekata pod sankcijama.

Američka vlada blokirala je rezerve afganistanske Centralne banke, a mnogi donatori i organizacije, uključujući Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond, obustavili su plaćanja od kako su talibani 15. avgusta preuzeli vlast.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.