IZBORI ZA BUNDESTAG

Njemačka: SPD u blagoj prednosti ispred Koalicije CDU/CSU

Njemačka je danas izabrala 20. saziv Bundestaga, saveznog parlamenta koji je najviše zakonodavno tijelo u zemlji

Fu. M.

Berbok, Šolc i Lašet bili u utrci za Kancelara

Foto: AFP


Zatvorena su birališta za njemački Bundestag. Prema prognozama ARD-a, prvog programa njemačke televizije, SPD i Koalicija (CDU/CSU) izjednačeni su sa po 25 procenata.

Na trećem mjestu su Zeleni sa 15 posto osvojenih glasova, slijedi ih Alternativa za Njemačku (AfD), Liberali (FDP) 11 posto, dok je na začelju Ljevica (Linke) sa pet posto.

  • Rezultati prvih izlaznih anketa

    Rezultati prvih izlaznih anketa

    Foto: Agencije


Prema procjenama javne televizije ZDF, vode socijaldemokrati (SPD) sa 26 posto, CDU/CSU ima 24 posto, Zeleni osvajaju 15 posto. FDP ima 12 posto (2017: 10,7), AfD 11 posto.

Glavni sekretar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Paul Ziemiak je izrazio žaljenje zbog rekordno slabog rezultata za Uniju CDU/CSU koje je osvojila 8 posto manje glasova nego na posljednjim izborima.

Dobitnici su SPD koja je osvojila 4,5 posto glasova više nego prije četiri godina te Zeleni koji su se "poboljšali" za 6,1 posto.

I nakon prvih rezultata na temelju prebrojanih glasova, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SDP) su izjednačene s blagim trendom u korist SPD-a, a obje stranke se smatraju pozvanima za sastavljanjem nove vlade.

- Mi smo ostvarili dobar rezultat na izborima i to je nalog birača za SPD - rekao je socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Šolc (Scholz).

Inače, Njemačka je danas izabrala 20. saziv Bundestaga, saveznog parlamenta koji je najviše zakonodavno tijelo u zemlji. Na izbore je bilo pozvano više od 60 miliona ljudi.

NA VRH

Podijeli članak na