IZBORNA NOĆ U NJEMAČKOJ

Raste prednost SPD-a, Zeleni padaju: Počeo "okrugli stol slonova"

Lašet je rekao da je odlazak Angele Merkel kriv za loš rezultat CDU-a

N. Aj.

SPD u prednosti

Foto: AFP


Birališta u Njemačkoj su zatvorena u 18 sati, a rezultati su još prilično neizvjesni.

Trenutno je nemoguće procijeniti ko će dobiti mogućnost da formira novu vlast. 

Prve izborne ankete pokazuju da su Demokršćansta unija (CDU) i Socijaldemokratska partija (SPD) skoro izjednačene dok Zeleni bilježe pad.

SPD – 25.5 posto;

CDU – 24.5 posto;

Zeleni – 13.8 posto;

FDP – 11.7 posto;

AfD – 10.9 posto i

Ljevica (Linke) – 5 posto.

  • Postoci glasova

    Postoci glasova

    Foto: Printscreen


Što duže traju pregovori o koalicijama, Angela Merkel ostaje na vlasti, što će joj omogućiti da postavi novi rekord. Da bi prestigla Helmuta Kola po broju dana provedenih na funkciji, ona mora da ostane kancelar do 17. decembra ove godine.

Lideri svih partija koje su učestvovale na ovogodišnjim izborima za njemački Bundestag okupili su se zbog tradicionalne televizijske debate. Olaf Šolc (Scholz) rekao je da će vlast vrlo brzo biti formirana, i istakao spremnost na saradnju sa Zelenima Analene Berbok (Annalena Baerbock).

Počela je debata na kojoj sudjeluju glavni kandidati za kancelara, zvana Elefantenrunde, što u prijevodu znači okrugli stol slonova, javlja BBC.

Debata se emitira na najvećim njemačkim televizijskim kanalima.

Glavni stranački čelnici komentirali su privremene rezultate izbora, a konzervativni vođa Armin Lašet dao je najintrigantnije primjedbe. Sugerira da čak i ako je njegova stranka na drugom mjestu, on ipak može sastaviti vladu.

- Osoba koja postane kancelar mora okupiti stranke, ne događa se uvijek da stranka koja osvoji najviše glasova sastavlja vladu. Nijedna stranka nije dovoljno jaka da sama formira vladu i morat ćemo pronaći što više zajedničkih tačaka - rekao je Lašet i Počeo "okrugli stol slonova".

NA VRH

Podijeli članak na