POVRIJEĐENE ČETIRI OSOBE

Istražuje se eksplozija u Geteborgu: Sumnja se da je nešto postavljeno?

Vjerujemo da je eksplodiralo nešto što nije prirodnog uzroka, rekao je portparol policije Thomas Fuxborg

Vatrogasci ugasili požar. EPA

A. Ka. / Index.hr

28.9.2021

Četiri osobe teško su povrijeđene u eksploziji i požaru danas u švedskom Geteborgu, a policija istražuje je li eksplozivna naprava postavljena.

Najmanje 16 osoba prevezeno je u bolnicu nakon što su vatrogasci izvukli stanare iz stambenog bloka iz kojeg je sukljao dim. Tri žene i jedan muškarac zadobili su teške povrede, rekao je portparol Sveučilišne bolnice Sahlgrenska.

Švedski javni radio SR objavio je da je oko 25 ljudi prevezeno u bolnice u drugom po veličini švedskom gradu. Policija je objavila da je pokrenula istragu.

- Vjerujemo da je eksplodiralo nešto što nije prirodnog uzroka - rekao je portparol policije Thomas Fuxborg na konferenciji za medije i dodao da je nešto vjerojatno postavljeno na mjestu eksplozije.

Rekao je da požar pod kontrolom, ali da su stanari evakuirani.

Hitne službe saopćile su da gase požar u stambenoj zgradi. Isključili su mogućnost curenja plina, ali su se suzdržali od nagađanja uzroka eksplozije.

Stanarka u toj zgradi Anja Almen rekla je da je čula metež na ulici nešto nakon pet sati, petnaestak minuta nakon eksplozije.

- Izašla sam na balkon i ostala sam šokirana. Posvuda je bio dim, na svakom stubištu. Ljude su izvlačili iz stanova preko ljestvi vatrogasnih vozila - rekla je u telefonskoj izjavi iz obližnje crkve u koju su ona i drugi stanari evakuirani.

Nordijska zemlja se posljednjih godina bori s porastom kriminala i bandama koje koriste eksploziv i vatreno oružje za izravnavanje računa. Ovogodišnji izvještaj pokazao je da je Švedska u posljednja dva desetljeća od zemlje s niskom stopom oružanog nasilja postala jedna od zemalja s najvišom stopom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.