ŠARL MIŠEL

Predsjednik Evropskog vijeća poručio liderima zapadnog Balkana: Predstojeći samit je prilika da se riješe regionalni sukobi

Mišelu u svom pismu navodi da Evropska unija mora strateški djelovati i povećavati svoje kapacitete za autonomno djelovanje kako bi zaštitila svoje interese

Šarl Mišel. Agencije

Piše: Fu. M.

1.10.2021

Čelnici država članica EU trebali bi sljedeće sedmice u Brdu kod Kranja, uoči samita EU - Zapadni Balkan, na neformalnoj radnoj večeri razgovarati o ulozi Unije na međunarodnoj sceni slijedom događaja u Afganistanu, indo-pacifičkoj regiji i odnosima s Kinom, predlaže predsjednik Evropskog vijeća.

- Tokom naše radne večere 5. oktobra želio bih da održimo stratešku raspravu o ulozi Unije na međunarodnoj pozornici u svjetlu nedavnog razvoja događaja u Afganistanu, sigurnosnog partnerstva SAD, Velike Britanije i Australije (AUKUS) i o razvoju naših odnosa s Kinom - kaže se u pismu kojim Šarl Mišel (Charles Michel) poziva čelnike država članica na samit koji će se u sljedeći utorak i srijedu održati u Brdu kod Kranja.

Mišelu u svom pismu navodi da Evropska unija mora strateški djelovati i povećavati svoje kapacitete za autonomno djelovanje kako bi zaštitila svoje interese, ustrajati na svojim vrijednostima i načinu života i pomoći u oblikovanju globalne budućnosti.

- To traži da EU postane asertivnija i učinkovitija. Odnosi sa strateškim partnerima, uključujući i transatlantske, te s novim silama moraju biti ključna komponenta snažne vanjske politike - ističe Mišel.

ON kaže da EU i zapadni Balkan trebaju potvrditi zajedničku predanost radu na jakoj, stabilnoj i ujedinjenoj Evropi.

- Ovo bi također bila važna prilika za raspravu o tome kako osigurati stabilnost regije, ojačati regionalnu saradnju i riješiti regionalne sukobe - kaže Mišel u svom pozivnom pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.