UOČI KLIMATSKOG SAMITA

Britanska kraljica Elizabeta obratila se Škotima

Kraljica se obratila škotskom parlamentu lijepim riječima, samo četiri mjeseca nakon izbora na kojima su pobijedili zagovornici nezavisnosti

Kraljica Elizabeta. Agencije

Piše: Fu. M.

2.10.2021

Svjetska će pažnja biti usmjerena na Škotsku za vrijeme klimatskog samita idućeg mjeseca, rekla je kraljica Elizabeta škotskim zastupnicima u subotu, poručivši im da će oni imati važnu ulogu u stvaranju boljeg i zdravijeg svijeta.

Kraljica se obratila škotskom parlamentu lijepim riječima, samo četiri mjeseca nakon izbora na kojima su pobijedili zagovornici nezavisnosti, s obećanjem da će održati novi referendum o odcjepljenju od velike Britanije.

- Oči svijeta bit će uprte u Ujedinjeno Kraljevstvo - Škotsku pogotovo - jer će lideri govoriti o izazovima klimatskih promjena - poručila je kraljica u svom govoru.

- Škotski parlament, kao i svi parlamenti, ima ključnu ulogu u stvaranju bolje i zdravije budućnosti za sve nas, kao i u saradnji s ljudima koje predstavlja, osobito s našim mladima - dodala je.

Kraljica Elizabeta će učestvovati na samitu COP26. Članovi njene porodice, poput sina princa Čarlsa (Charles) i unuka princa Vilijama (William), dugo su glasni aktivisti po pitanju zaštite okoliša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.