AMSTERDAM

Premijer Nizozemske pod policijskom zaštitom zbog marokanske mafije

Ubistvo istaknutog istraživačkog novinara Petera R. de Vriesa bilo je veliki šok za državu

Mark Rute. Agencije

Piše: Fu. M.

2.10.2021

Nizozemski premijer Mark Rute stavljen je pod policijsku zaštitu zbog straha od napada marokanske mafije, sjevernoafričke kriminalne organizacije povezane sa trgovinom kokainom, dva mjeseca nakon što je ubijen nizozemski istraživački novinar Peter R. de Vries.

Nema više odlaska bickilom na sastanke za nizozemskog premijera Marka Rutea. Dnevnik De Telegraaf saopštio je 27. septembra da su Kraljevske i diplomatske sigurnosne službe rasporedile lične čuvare radi zaštite premijera, za kojeg se vjeruje da je pod prijetnjom "Mocro mafije".

Grupa djeluje izvan Nizozemske i Belgije i kontroliše trećinu prometa kokaina u Evropi. Jedan šef sindikata policije rekao je 2019. godine da Nizozemska postaje narko-država. Roman "Mocro Maffia" iz 2014. godine skovao je termin i skrenuo pažnju javnosti na kriminalnu bandu, prepričavajući kako je grupa marokanskih kradljivaca nakita u Amsterdamu stvorila jednu od najmoćnijih kriminalnih organizacija u Evropi. Nakon uspjeha u Nizozemskoj, knjiga je pretvorena u TV seriju.

Ubistvo istaknutog istraživačkog novinara Petera R. de Vriesa bilo je veliki šok za državu. Ovaj 64-godišnjak ubijen je usred dana 6. jula 2021. godine, nakon što je napustio televizijski studio u centru Amsterdama. Umro je devet dana kasnije. Nizozemski mediji navode da je osumnjičeni ubica djelovao po naredbi Riduana Tagija, vođe makro-mafije, koji je uhapšen u decembru 2019. godine i trenutno se nalazi u nizozemskom zatvoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.