BRUTALNO UBIJEN

State Department: S poštovanjem se sjećamo Jamala Khashoggija

Odbrana ljudskih prava strogo je u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država i jača našu nacionalnu sigurnost

Jamal Khashoggi: Ubijen u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije. Agencije

E. T. / anadolija

3.10.2021

Američki State Department je povodom treće godišnjice smrti novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, objavio kako se s poštovanjem sjećaju Khashoggija i njegovog naslijeđa, javlja Anadolija. 

U saopćenju Ministarstva navedeno je da Sjedinjene Američke Države svugdje slijede principe ljudskih prava.

- Sjećajući se njega, predani smo odbrani slobode izražavanja i zaštiti novinara, aktivista - poručeno je u saopćenju.

Naglašeno je da su poduzeti koraci kako bi se spriječilo ponavljanje zločina poput ubistva Khashoggija, te da se uvode sankcije vladama koje vrše pritisak na novinare i disidente bilo gdje u svijetu, te su u tom kontekstu nametnute vizne restrikcije relevantnim osobama.

Još jednom napominjući da se s poštovanjem sjećaju Khashoggija i njegovog naslijeđa, istaknuto je:

- Odbrana ljudskih prava strogo je u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država i jača našu nacionalnu sigurnost.

Novinar "The Washington Posta" Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je saudijski sud izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Mohammeda Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najvišepozicioniranih saudijskih zvaničnika u ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali tadašnji američki predsjednik Donald Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči sa posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima Kongresa SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.