NJEMAČKA KANCELARKA

Merkelova na Dan njemačkog ujedinjenja poručila: Demokratija je na udaru

Istakla sve aktuelnije napade na plemenite vrijednosti poput slobode medija

Merkel: Jedan od posljednjih javnih nastupa kao kancelarka. ANADOLIJA

E. Ć.

3.10.2021

Njemačka kancelarka Anhela Merkel (Angela) pozvala je na nastavak predanosti demokratiji 31 godinu nakon njemačkog ujedinjenja, rekavši kako demokratija nije tu, te da se na njoj mora zajednički raditi svaki dan iznova.

U središnjem gradu Haleu danas je održana svečanost kojom se obilježava 31. Dan njemačkog ujedinjenja, a njemačka kancelarka je u danima iza nas u nekoliko navrata rekla kako su sve aktuelniji napadi na plemenite vrijednosti poput slobode medija. 



Dezinformacijama se širi ogorčenost

- Demokratija je na udaru. Svjedoci smo kako se u javnosti lažima i dezinformacijama šire ogorčenost i mržnja, poručila je Merkel, te se osvrnula na napade na one ljude koji rade za opće dobro, poput vatrogasaca i lokalnih političara:

- Na verbalnu brutalizaciju i radikalizaciju koja se negdje događa ne smiju odgovoriti samo oni koji su žrtve toga, nego to svi moraju odbiti, kazala je njamčka kancelarka te podsjetila na hrabre napore mnogih ljudi u bivšoj Istočnoj Njemačkoj za vrijeme mirne revolucije 1989. godine, rekavši kako su stvari mogle ispasti drugačije.

Jedan od posljednjih javnih nastupa Merkelove

Obilježavanje Dana njemačkog jedinstva počelo je ranije u nedjelju ekumenskom misom u Halleu za kršćane, židove i muslimane. Predsjednik Frank Valter Stejnmajer (Walter Steinmeier) i Merkelova sudjelovali su na misi u crkvi sv. Paula. a nakon toga svečanost je održana u dvorani Džordža Fridriha Handela (Georg Friedrich), koncertnoj dvorani posvećenoj kompozitoru rođenom u tom gradu.

Inače, ovo je bio jedan od posljednjih javnih nastupa Anhele Merkel na kancelarskoj dužnosti koju je obnašala u proteklih 16 godina. Ona je namjerava napustiti čim se formira nova savezna vlada, međutim koalicijski pregovori bi mogli potrajati, a za to vrijeme Anhela Merkel ostaje na poziciji kancelarke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.