UOČI SAMITA U SLOVENIJI

Ursula fon der Lejen pozvala na sastanak Džejka Salivana, savjetnika predsjednika SAD

Kako je danas objavljeno iz njenog ureda, razgovori sa Salivanom u Briselu za cilj imaju "izradu zajedničkog pristupa EU i SAD prema zapadnom Balkanu"

Fon der Lejen i Salivan. Agencije

H. J. I.

5.10.2021

Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) pozvala je na sastanak u Brisel danas savjetnika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džejka Salivana (Jake Sullivan).

Poziv je uslijedio tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora predsjednice Evropske komisije i predsjednika SAD. Tokom te konverzacije, kako je saopćeno iz Brisela, razgovarano je i o zapadnom Balkanu.

Kako je danas objavljeno iz ureda fon der Lejen, razgovori sa Salivanom u Briselu za cilj imaju "izradu zajedničkog pristupa EU i SAD prema zapadnom Balkanu". 

Čelnici Evropske unije okupljaju se večeras u Brdu kod Kranja, u Sloveniji, na novom samitu s čelnicima država zapadnog Balkana.

Samit je u posebnoj medijskoj žiži nakon što je objavljeno da bi se, po prvi put, moglo desiti da Unija nakon tog skupa, izda saopćenje u kojem više neće biti obećanja o članstvu šest zapadnobalkanskih država u EU, nakon što ispune preduslove za takav čin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.