PANDORA PAPIRI

Pisonero Hernandez: Ispitati sve navode o korupciji i mogućoj utaji poreza

Očekujemo da će nedavne navode, kao i sve druge tvrdnje o korupciji ili mogućoj utaji poreza, propisno ispitati nadležne nacionalne vlasti, saopćila je Pisonero

Ana Pisonero Hernandez. Agencije

A. Ka./ RTCG

5.10.2021

Ana Pisonero Hernandez, portparol Evropske komisije, povodom međunarodne istrage “Pandora papiri” u kojoj se spominju i političari iz zemalja kandidata za proširenje, poručila je da očekuje da sve navode ispitaju nadležne nacionalne vlasti, prenosi portal RTCG.

- Očekujemo da će nedavne navode, kao i sve druge tvrdnje o korupciji ili mogućoj utaji poreza, propisno ispitati nadležne nacionalne vlasti - saopćila je Pisonero.

Povodom “Pandora papira“, koji otkrivaju tajne of šor poslove velikog broja najviših zvaničnika iz 90 država širom svijeta, u Briselu su ranije kazali da se “ne bave pojedinačnim slučajevima“ te kako im je “teško dati sveobuhvatni odgovor“ kada je riječ o bilo kakvim dokazima o učešću ovih ljudi u navedenim aktivnostima.

O "Pandorinim papirima" sutra će raspravljati i poslanici Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u Strazburu, dok će u četvrtak glasati o izvještaju o smanjenju poreske konkurencije u EU.

Procjenjuje se da se zbog izbjegavanja plaćanja poreza u EU godišnje izgubi između 36 i 37 milijardi eura poreza na prihod preduzeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.