AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Smanjiti sve veći jaz između bogatih i siromašnih

Pandemija i klimatske promjene su najteže pogodile države koje to ne zaslužuju, naglasio je Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinek. Agencije

A. Ka. / Srna

5.10.2021

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinek pozvao je danas najrazvijenije zemlje svijeta da se suoče i obračunaju sa sve većim jazom između bogatih i siromašnih.

Blinken je u obraćanju prisutnima na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu istakao da su pandemija koronavirusa i klimatske promjene ukazale na neravnopravnost između država, te da se nešto mora preduzeti kako bi se to promijenilo.

- Osim pomenutih prijetnji, od ključne važnosti za poboljšanje globalnih životnih uslova su sprečavanje izbjegavanja poreza i okončanje diskriminacije protiv žena i manjina - rekao je Blinken.

On je naveo da je administracija američkog predsjednika posvećena rješavanju glavnih uzroka nejednakosti i neravnopravnosti.

- Podaci su kristalno jasni. Pandemija i klimatske promjene su najteže pogodile države koje to ne zaslužuju - naglasio je Blinken.

On je uputio poziv članovima OECD da razmotre sopstvenu odgovornost za trenutnu situaciju.

- Snosimo određenu odgovornost za ovu situaciju. Decenijama su naše članice mjerile ekonomski uspjeh podizanjem BDP-a i berzi što nije realnost za više miliona radničkih porodica. Umjesto toga, naš privredni rast je često dovodio do rasta nejednakosti - zaključio je Blinken.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.