FRANCUSKA

Žrtve seksualnog zlostavljanje traže odštetu, ali i "konkretne odgovore Crkve"

Sveštenstvo u u Francuskoj katoličkoj crkvi je od 1950. seksualno zlostavljalo oko 216.000 djece, uglavnom dječaka

Prema izvještaju, bilo je najmanje između 2.900 i 3.200 zlostavljača. Ilustracija

N. Aj.

6.10.2021

Žrtve seksualnog zlostavljanja u Francuskoj katoličkoj crkvi zatražile su mjere nakon objavljivanja rezultata istrage ovih slučajeva.

Prema najnovijem izvještaju, sveštenstvo u ovoj organizaciji je od 1950. seksualno zlostavljalo oko 216.000 djece - uglavnom dječaka.

Papa Franjo je sa bolom primio informacije o rezultatima istrage, saopćio je ranije Vatikan.

Zlostavljani traže obeštećenje nakon ovog otkrića.

Osnivač udruženja žrtava zlostavljanja "Slobodni govor" Fransoa Devo izjavio je da je došlo do "izdaje povjerenja, morala i djece". On je zatražio odštetu za žrtve.

- Morate da platite za sve ove zločine - rekao je Devo.

Drugi preživjeli, Olivije Savinjak, koji je šef udruženja žrtava "Govori i živi ponovo", opisao je izvještaj kao "zemljotres" i također se založio za "stvarnu nadoknadu" za pogođene.

- Ne radi se samo o nekoliko hiljada evra - "uz malu uplatu, mi to brišemo". Ne. Radi se o pravoj nadoknadi na osnovu patnje svake osobe - rekao je Savinjak.

Francuska katolička crkva je ranije objavila plan za "finansijske doprinose" žrtvama, koji se počinje primjenjivati sljedeće godine.

Grupa udruženja žrtava saopćila je da očekuje "jasne i konkretne odgovore Crkve" u svjetlu istrage.

Prema izvještaju, bilo je najmanje između 2.900 i 3.200 zlostavljača, a broj zlostavljane djece u Francuskoj mogao bi dostići 330.000, uzimajući u obzir zloupotrebe koje su počinili laici Crkve, poput učitelja u katoličkim školama. U ovom izvještaju također se poziva na naknadu štete žrtvama.

U saopćenju Vatikana navodi se da je Papa izrazio "duboku tugu" za žrtvama, pozdravljajući "njihovu hrabrost da istupe", navodi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.