VATIKAN

Papa o golemom pedofilskom skandalu u Crkvi: Sram me je

Želim izraziti svoju žalost žrtvama, svoju bol zbog njihovih pretrpljenih traumi, ali također i sram, sram zbog preduge nesposobnosti Crkve da to stavi u središte svog djelovanja, rekao je Papa

Papa Franjo. Agencije

A. Ka.

6.10.2021

Papa Franjo izrazio je danas sram, ponavljajući to nekoliko puta, nakon objave izvještaja o pedofiliji u Katoličkoj crkvi u Francuskoj.

- Želim izraziti svoju žalost žrtvama, svoju bol zbog njihovih pretrpljenih traumi, ali također i sram, sram zbog preduge nesposobnosti Crkve da to stavi u središte svog djelovanja - rekao je Papa na općoj audijenciji.

On je pozvao sve dužnosnike Crkve da nastave "s naporima kako se takve drame ne bi ponovile".

Govoreći o "teškom, ali spasonosnom iskušenju", pozvao je francuske katolike da preuzmu svoju odgovornost "kako bi Crkva postala sigurna kuća za sve".

Neovisno povjerenstvo koje je istraživalo razmjere tog skandala u Katoličkoj crkvi u Francuskoj objavilo je u utorak zaključke, procijenivši da su od 1950. 216.000 djece i adolescenata bili žrtve svećenika.

Ako se tome dodaju osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000, rekao je predsjednik povjerenstva Jean-Marc Sauvé.

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja su potresla Katoličku crkvu nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.