UNIŠTITI ISLAMSKU DRŽAVU

Kurdi poručili da su SAD spremne ostati u Siriji

Nakon sastanaka u Vašingtonu s predstavnicima Bijele kuće, Stejt Departmenta i Pentagona, jedan od najviših kurdskih čelnika Sirije rekao je Reutersu da su se Sjedinjene Države obavezale pomoći Kurdima

Rat u Siriji traje više od 10 godina. Agencije

N. Aj. / Fena

7.10.2021

Vodeći sirijski kurdski političar izjavio je u četvrtak da će Sjedinjene Američke Države ostati u Siriji kako bi uništile Islamsku državu, izgradile infrastrukturu i da ostanu na terenu u potrazi za političkim rješenjem nakon više od 10 godina dugog rata.

Nakon sastanaka u Vašingtonu s predstavnicima Bijele kuće, Stejt Departmenta i Pentagona, jedan od najviših kurdskih čelnika Sirije rekao je Reutersu da su se Sjedinjene Države obavezale pomoći Kurdima.

- Obećali su učiniti sve što je potrebno da unište Islamsku državu i rade na izgradnji infrastrukture u sjeveroistočnoj Siriji - rekao je Ilham Ahmed, kurdski politički lider i predsjednik izvršnog odbora Sirijskog demokratskog vijeća.

- Rekli su da će ostati u Siriji i da se neće povući - nastavit će borbu protiv Islamske države. Za vrijeme Trampa (Donald Trump) i tokom povlačenja iz Afganistana nisu bili jasni, ali ovaj put su nam stavili do znanja - rekao je Ahmed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.