NAPETOSTI

Predsjednica Tajvana poručila Kini: Ne želimo vojni sukob, ali ćemo braniti svoju slobodu

Kina kaže da djeluje kako bi zaštitila svoju sigurnost i suverenitet, a za trenutne tenzije okrivila je Sjedinjene Države

Napeti odnosi Kine i Japana. Agencije

Fu. M.

8.10.2021

Tajvan ne želi vojni sukob, ali će učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu, izjavila je u petak predsjednica Tsai Ing-wen, usred porasta tenzija s Kinom koje su izazvale uzbunu u cijelom svijetu.

Tajvan, za koji Kina tvrdi da je njegova vlastita teritorija, izvijestio je da je oko 150 borbenih aviona kineskih zračnih snaga uletjelo u njegovu zonu protuzračne odbrane u razdoblju od četiri dana počevši od prošlog petka, iako su te misije od tada okončane.

Tajvan se više od godinu dana žalio na takve aktivnosti, koje smatra "ratovanjem u sivoj zoni", osmišljenim da iscrpe tajvanske oružane snage i ispitaju njihovu sposobnost odgovora, javlja Reuters.

- Tajvan ne želi vojni sukob. Nada se mirnom, stabilnom, predvidljivom i obostrano korisnom suživotu sa susjedima. Ali Tajvan će učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju slobodu i demokratski način života", rekla je Tsai na sigurnosnom forumu u Taipeiju.

Kina kaže da djeluje kako bi zaštitila svoju sigurnost i suverenitet, a za trenutne tenzije okrivila je Sjedinjene Države, najvažnijeg tajvanskog međunarodnog saveznika i dobavljača oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.