KO JE DŽEJMS O'BRAJAN?

O sankcijama SAD-a odlučivat će čovjek koji je formulirao Dejtonski sporazum

Džejms O'Brajan ima dugogodišnje iskustvo rada u State Departmentu

Piše: D. Hadžović

8.10.2021

Džejms O' Brajan. Arhiv

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) jučer je izvršio nove nominacije na ključne pozicije. Nominova je sedam osoba, a sada je potrebna potvrda Senata.

Najinteresantnija za našu zemlju je nominacija Džejmsa O'Brajana (James O'Brien) na poziciju Koordinatora za politiku sankcija, koja je u rangu ambasadora u State Departmentu, a Bajden je nedavno proširio listu za sankcije na području zapadnog Balkana te najavio snažniji angažman.


Bogato iskustvo

Džejms O'Brajan ima dugogodišnje iskustvo rada u State Departmentu, počevši od svoje pozicije pravnog savjetnika 1989. Kasnije je bio specijalni predsjednički izaslanik za Balkan, odgovoran za američku diplomatsku, ekonomsku i sigurnosnu politiku u tom području .Osim toga, O’Brajan je djelovao kao zamjenik direktora Ureda za planiranje politika State Departmenta te kao viši savjetnik ambasadorice u UN -a i državne sekretarke Medlin Olbrajt (Madeleine Albright).

Ono što je za BiH posebno značajno je da je O'Brajan s tih je pozicija pomogao u formuliranju Dejtonskog sporazuma iz 1995. kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. O'Brajan je također vodio američku podršku Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, čime je pomogao privesti pravdi osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. O'Brajan važi za velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Aktivno je radio na zaustavljanju rata u našoj zemlji u okviru Klintonove administracije.

Pored aktivnosti vezano Balkan i BiH, O'Brajan je nadalje zaključio sporazume o kontroli oružja za masovno uništenje u bivšem Sovjetskom Savezu. Također je pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualnog vlasništva za naučnu suradnju s Kinom; radio je na promicanju ekološki prihvatljivih međunarodne trgovinskih propisa za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati. Radio je na tome da javno-privatna partnerstva i društvena odgovornost poduzeća postanu središnji element američke vanjske politike.

James O'Brien diplomirao je na Macalester Collegeau u St. Paulu, Minnesota, magistrirao je na Univerzitetu u Pittsburghu te doktorirao pravo na uglednom univerzitetu Yale.


Američke sankcije

Svega dan nakon imenovanja O'Brajana na funkciju, američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) najavio je da će SAD uskratiti vize svim pojedincima koji su uključeni u korupciju. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu obavezala se povećati razmjenu informacija sa partnerima istomišljenicima o aktivnostima korumpiranih aktera i otežati korumpiranim bh. akterima da nezakonito stečenu imovinsku korist investiraju u inostranstvo; zauzeti se za borce protiv korupcije u BiH, uključujući javne službenike, istraživačke novinare i civilno društvo; te nastaviti javni angažman u borbi protiv korupcije i njenog negativnog utjecaja na BiH.

Nakon što je američki predsjednik najavio da će proširiti kriterije za sankcije političarima u BiH, u bh. javnosti se već uveliko špekuliše mogućim imenima koja bi se, nakon Milorada Dodika, mogla naći pod sankcijama SAD-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.