PRENOSIMO

DW: Je li to Poljska upravo objavila svoj izlazak iz EU?

Odluka suda praktično se shvata kao početak Polexita, to jest puta bez povratka prema napuštanju EU, piše Deutsche Welle

Još od ljeta su u Briselu očekivali odluku poljskog Ustavnog suda. Ilustracija

DW

8.10.2021

Još od ljeta su u Briselu očekivali odluku poljskog Ustavnog suda – i pribojavali se te odluke. Ipak, presuda donesena u četvrtak (7. oktobra), prema kojoj ugovorno pravo EU nije u skladu s poljskim Ustavom, izazvala je ogorčenje u evropskim institucijama i praktično svim taborima Evropskog parlamenta (EP).

Jer, odluka suda praktično se shvata kao početak Polexita, to jest puta bez povratka prema napuštanju EU, piše Deutsche Welle (DW).

Ustavni sud u Varšavi

Ustavni sud u Varšavi proglasio je neustavnima pojedine dijelove evropskog prava. Tu se prije svega misli na pravo EU da interveniše zbog ugroženosti pravne države u svojim članicama, što je slučaj s Poljskom. To što je Varšava potpisala evropske ugovore ne znači da je predala svoj pravni suverenitet u ruke EU, zaključio je sud.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli rekao je da takva presuda neće ostati bez posljedica. "Primat prava EU mora biti nesporan", napisao je on. "Pozivamo Evropsku komisiju da poduzme neophodne korake."

Evropska komisija, koja je na potezu kao čuvarka ugovora EU, saopćila je da presuda, koja je za sada proglašena samo usmeno, sugeriše probleme u nadređenosti evropskog prava kao i autoritetu Europskog suda u Luksemburgu.

Komisija "neće oklijevati upotrijebiti opcije iz evropskih ugovora", najavio je nadležni povjerenik Didier Reynders. To bi moglo značiti da će konačno biti ubrzan postupak na temelju članka 7. Ugovora EU, koji se protiv Poljske razvlači godinama. Ako se utvrdi teška povreda pravne države, taj postupak može rezultirati i oduzimanjem glasa Varšavi u okviru Unije.

Kako se čuje u Briselu, do sada se svim silama izbjegavao otvoreni politički okršaj. No sada se više nema kud jer je poruka poljskog Ustavnog suda dočekana kao objava rata. Poljska je odavno na meti kritika zbog spornih zakona, posebno jer vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) kontroliše pravosuđe.

- Teško je povjerovati kada vlast PiS-a tvrdi da ne želi napustiti EU. Oni rade upravo suprotno. Sad je bilo dosta - napisao je Jeroen Lenaers, koji u Odboru za pravosuđe EP-a zastupa najveći zastupnički klub, onaj Evropske narodne stranke.

- Time što proglašava evropske ugovore nespojivima s poljskim pravom nelegitimni Ustavni sud poveo je zemlju putem Polexita.

Kritičari predbacuju poljskim vlastima to što su u Ustavni sud odreda imenovali politički podobne sudije. Upravo je taj zakon, koji je donijela vladajuća većina PiS-a, a prema kojem se imenuju sudije, u više presuda Evropskog suda u Luksemburgu odbačen kao protupravan.


Upotrijebiti sve instrumente

Evropski parlamentarni zastupnik Lenaers je još poručio da Evropska komisija mora upotrijebiti sve instrumente kako ne bi podržavala "autokrate u Varšavi". Time aludira na mogućnost da se Poljskoj uskrati novac iz zajedničke blagajne. Brisel je već na led stavio posebna sredstva iz pozamašnog fonda za obnovu ekonomije nakon pandemije.

- Ako u Evropskoj uniji nema pravne zajednice, onda se ona raspada - kaže Jens Geier iz Zastupničkog kluba socijalista u EP-u.

- Poljska ima dvije mogućnosti: prilagoditi poljski Ustav evropskom pravu ili napustiti EU.

- Odluka Varšave je prije svega šamar poljskim građanima", rekao je Sergey Lagodinsky iz Zastupničkog kluba zelenih.

Iako je poljski premijer Mateusz Morawiecki više puta negirao da njegova zemlja planira napustiti EU, neki stručnjaci za evropsko pravo kažu da je odluka Ustavnog suda praktično objava razlaza. Jer, ako se poriče prvenstvo evropskog prava kao jedan od temelja EU, onda bi se to moglo tumačiti kao aktiviranje članka 50. koji predviđa mogućnost napuštanja EU, kaže profesor Evropskog prava Franz Mayer.

- Dakle, ili odlaze ili mijenjaju poljski Ustav.

A njemački profesor Ustavnog prava Rene Repasi komentiše da još nikada neki nacionalni sud članice Unije nije preduzeo ovako krupan korak prema pravnom izlasku iz Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.