PUCNJAVA

Haos u libijskom centru za migrante: Čuvari ubili šest osoba

Vlasti su ranije ovog mjeseca u prihvatni centar poslale 4.187 novih zatvorenika među kojima 511 žena i 60 djece

N. Aj.

Ustanova prenatrpana

Foto: Agencije


Čuvari u libijskom pritvornom centru za migrante ubili su najmanje šest osoba u haosu koji je izbio u toj prenatrpanoj ustanovi, rekli su danas zvaničnici UN-a u najnovijoj tragediji sa migrantima u toj zemlji, prenosi agencija Beta.

Ovo se dogodilo sedmicu nakon što su libijske vlasti pokupile više od 5.000 migranata u velikoj operaciji i poslije nalaza istražitelja UN-a da zlostavljanja i loše postupanje prema migrantima u Libiji predstavlja zločin protiv čovječnosti.

Nehumani uslovi

Čuvari su pucali na migrante jučer u pritvornom centru Mabani, zapadno od glavnog grada Tripolija gdje su vlasti ranije ovog mjeseca poslale 4.187 novih zatvorenika među kojima 511 žena i 60 djece, navela je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Za sada nije jasno šta je izazvalo nasilje, ali je specijalni izaslanik UN agencije za izbjeglice za centralno Sredozemlje Vinsent Košetel rekao da su kršenja ljudskih prava i nehumani uslovi u pretrpanim libijskim pritvornim centrima doveli do haosa i neselektivnog pucanja.

Šef misije IOM-a u Libiji Federiko Soda rekao je da su čuvari ubili najmanje šest migranata.

Snimci prenijeti preko interneta navodno predstavljaju kako stotine migranata bježe iz pritvornog centra kroz rupu u ogradi.

Neki su viđeni kako pomažu, kako je izgledalo, ranjenim migrantima, a drugi snimci su prikazali veliki broj migranata koji trče ulicama Tripolija.

Trudne žene

Od više od 5.000 migranata privedenih ranije ovog mjeseca 215 su djeca i više od 540 žene od kojih je najmanje njih 30 trudno, navela je Međunarodna organizacija za migracije.

Ta operacija u kojoj je jedan migrant stradao, a 15 je povrijeđeno, počela je 1. oktobra u zapadnom gradu Gargarešu, velikom centru za migrante u Libiji, i proširena je na okolne oblasti.

Libijske vlasti su to opisale kao sigurnosnu operaciju protiv ilegalne migracije i trgovine drogom.

UN agencija za izbjeglice navela je da su racije izazvale paniku i strah među tražiocima azila i izbjeglicama u glavnom gradu Libije.

Mnogi migranti su protestovali ispred Dnevnog centra UNHCR-a u Tripoliju i tražili evakuaciju iz te zemlje.

Više o:

Migranti Libija UN
NA VRH

Podijeli članak na