AUSTRIJSKI KANCELAR

Sebastijan Kurz podnio ostavku

Kurz i njegovi bliski saradnici optuženi su da su pokušali da obezbijede njegovo napredovanje u hijerarhiji stranke i vlasti uz pomoć namještenih izbora i naklonjenih medijskih izvještaja, što je finansirano državnim novcem

Sebastian Kurz. Arhiva

Piše: H. J. I.

9.10.2021

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz je podnio ostavku nakon što je početkom prošle sedmice Tužilaštvo da su on i još devet osoba pod istragom zbog sumnje u kršenje povjerenja i podmićivanja, što je dovelo do krize u vladajućoj koaliciji Narodne stranke i Zelenih, koja je preuzela vlast u januaru prošle godine, javlja Deutsche Welle.

On je na pres konferenciji izjavio da će svoje službene dužnosti predati bivšem ministru vanjskih poslova Aleksandru Šalenbergu (Schallenberg).

- Zemlja je u vrlo osjetljivoj fazi. Bilo bi neodgovorno upasti u mjesece haosa ili zastoja - izjavio je.

Kurz se nada da će to omogućiti njegovom OVP -u da nastavi svoju vladajuću koaliciju sa Zelenima. Time bi se spriječila koalicija četiri stranke koja "ovisi o milosti Herberta Kinkela" - odnosno podršci njegovog bivšeg koalicijskog partnera, FPO -a, koji je svrgnut nakon afere Ibiza 2019. godine.

Usluge od medija

U svojoj izjavi, Kurz je još jednom odbacio optužbe za korupciju koje su izrečene protiv njega samog.

Podsjećamo, krajem prošle sedmice, pretresi su provedeni na nekoliko lokacija, uključujući dva ministarstva, sjedište Kurzove Narodne stranke (OVP) i Ured kancelara u Beču. Gernot Blumel, ministar financija i visoki dužnosnik OVP-a, potvrdio je da je pretraženo njegovo ministarstvo. Trenutačno su pod istragom Kurz, još devet osoba koje su mu bliske i tri organizacije.

Tužitelji sumnjaju da su 2016. i 2018. kancelar i njegovi saradnici iskoristili sredstva Ministarstva finansija kako bi platili "manipuliranje podacima iz anketa javnog mnijenja" koje je naknadno objavio tabloid Österreich koji je bio za Kurza. U 2016. je tada 30-godišnji Kurz obnašao funkciju ministra vanjskih poslova. Iako je u javnosti prikrivao interes za preuzimanje vodstva OVP-a, SMS poruke koje su istražili tužioci otkrivaju suprotno.

Pronađene kompromitirajuće SMS poruke

SMS poruke pronađene u telefonu Tomasa Šmida (Thomas Schmid), Kurzova pouzdanika koji je u to vrijeme obnašao funkciju tajnika u Ministarstvu financija, ukazuju na to da je pokušaj jačanja Kurzova imidža prošao bez problema. 

"Zajedno smo prilično dobri", napisao je Šmid Volfgangu Felneru (Wolfgang Fellner), jednom od vlasnika Osterreicha.

U poruci iz januara 2017. godine Šmid, ukazujući na saradnju, kolegi govori: "Kakvo veliko ulaganje... sviđa mi se". 

Poruka se podudara s objavom rezultata ispitivanja javnog mnijenja koji su ukazali da će tadašnji čelnik Narodne stranke Reinhold Miterlehner (Reinhold Mitterlehner) vjerojatno izgubiti na izborima. 

Te je večeri Kurz je Šmidu poslao poruku: "Hvala za Osterreich danas". Šmid je odgovorio: "Vama na usluzi".

Lažiranje faktura

Te je godine Miterlehner podnio ostavku i ustupio mjesto Kurzu koji je poveo Narodnu stranku na izbore i stvorio vladu u koaliciji s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPO). 

Plaćanja Ministarstva lokalnoj izdavačkoj kući u iznosu od 140 hiljada eura navodno su prikrivena lažiranjem faktura. U zamjenu za provođenje i objavljivanje anketa, Osterreich je od Ministarstva financija dobio unosne oglasne kampanje za stotine tisuća eura.

Prema podacima iz austrijskih medija, određeni pojedinci koji su radili u tim novinama dobili su pozicije u Upravnom odboru kompanije. Izdavači Osterreicha negirali su da su počinili prekršaj pri naručivanju i objavljivanju istraživanja. 

Optužbe je i odbacio Kurz koji je u trenutku objave Tužilaštva prisustvovao samitu lidera Evropske unije o Zapadnom Balkanu u Sloveniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.