BIOGRAFIJA

Ko je Aleksander Šalenberg, čovjek kojeg je Sebastijan Kurz predložio za nasljednika

Šalenberg nije član OVP -a niti bilo koje druge stranke

Šalenberg i Kurz. Agencije

L. K. P.

9.10.2021


Austrijski kancelar Sebastijan Kurz (Sebastian) podnio je večeras samoincijativno ostavku zbog optužbi za korupciju .

Za svog nasljednika predložio Aleksandera Šalenberga (Alexander Schallenberg) za novog saveznog kancelara.

Šalenberg je austrijski ministar vanjskih poslova. Rođen je 1969. godine i ima četvero djece. Njegov otac je bio diplomata i ambasador u Indiji, Španiji i Francuskoj. Šalenberg je studirao pravo na Univerzitetu u Beču i u Parizu. Zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova od 1997. godine.


Šalenberg nije član OVP -a niti bilo koje druge stranke. Međutim, njegova karijera usko je isprepletena s OVP -om i smatra se da je bio povjerenik Sebastiana Kurza dugi niz godina. Godine 2017. pregovarao je sa strankom FPO o poglavlju vanjske politike i evropske politike.


Šalenberg: Na dužnosti ministra vanjskih poslova je od inauguracije vlade stručnjaka iz Brigite Birlajn. Agencije

Godine 2009. postao je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Mihaela Spindelegera (Michael Spindelegger), zajedno s Tomasom Šmidom (Thomas Schmid).


Na dužnosti ministra vanjskih poslova je od inauguracije vlade stručnjaka iz Brigite Birlajn (Brigitte Bierlein), koja je postavljena nakon afere Ibiza 2019. Zatim je zadržao mjesto u sljedećoj tirkizno-zelenoj vladi.


Tužilaštvo Sebastiana Kurza vodi kao osumnjičenog u istragama korupcije. Stoga su 6. oktobra 2021. izvršeni pretresi kuća u sjedištu stranke OVP, u Saveznoj kancelariji i u Ministarstvu finansija.


Kao koalicioni partner, Zeleni su kasnije pozvali da se obnovi vladin tim ÖVP -a. Kancelar bi trebao biti "besprijekorna" osoba. Šalenberg se smatra takvom osobom. Ostaje da se vidi da li je Kurzov prijedlog generalno dovoljan.


Sebastian Kurz želi postati šef stranke i kluba OVP -a u parlamentu. Ostaje za vidjeti je li ova ponuda dovoljna za Zelene i može li spasiti koaliciju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.