VELIKI ULOZI

Manijakalna utrka za zamjenu lidera Filipina: Sin diktatora, bivši glumac ili bokser šampion?

Novinarka Maria Resa, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2021. godine i predsjednica i izvršna direktorka lokalnog medija "Rappler", rekla je da su izbori 2022. "egzistencijalni za demokratiju

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte govori tokom godišnjeg obraćanja o stanju nacije u Predstavničkom domu u Manili 26. jula. Agencije

N. Aj. / CNN

10.10.2021

Sin diktatora. Bivši glumac. Bokser šampion.

Raznoliko područje kandidata podiglo je ruke da naslijedi predsjednika Filipina Rodriga Dutertea, koji se povlači nakon jednog šestogodišnjeg mandata u skladu s Ustavom Filipina, piše CNN.

Iako predsjednička izborna kampanja 2022. tek počinje, mahinacije i drama su u toku.

Petak je bio posljednji dan za kandidate da objave svoju namjeru da se kandiduju. Među onima koji su se zvanično prijavili su Ferdinand "Bongbong" Markos mlađi, sin bivšeg filipinskog diktatora, Meni Pakuaou (Manny Pacquiao), senator i bivši boksački šampion, potpredsjednik i kritičar Dutertea Leni Robredo i Isko Moreno, gradonačelnik Manile i bivši glumac.

Ričard Hejderijan (Richard Heydarian), profesor historije i političkih nauka na filipinskom Politehničkom univerzitetu, kaže da nema jasnog predvodnika. 

- Bit će to visoko, visoko konkurentno - dodao je.

Filipini imaju samo jedan krug glasanja, za razliku od mnogih zemalja poput Francuske, gdje postoji drugi krug glasovanja između dva najpopularnija kandidata. To znači da će onaj ko bude ispred na kraju prebrojavanja postati predsjednik - bez obzira koliko mali bio njihov ukupan udio glasova.

U uskoj utrci nagrada bi mogla pripasti bilo kome. A ulozi su veliki.

Penzionisani filipinski boksački heroj i senator Meni Pakuaou. Agencije

S obzirom da Kina i SAD sve više tretiraju Indo-Pacifik kao polazište za svoj globalni obračun, Filipini će se vjerovatno naći pod rastućim ekonomskim i geopolitičkim pritiskom, posebno kao podnosioci zahtjeva za dio Južnokineskog mora.

Tokom svog mandata, Duterte je Filipine približio Pekingu, javno izjavljujući svoju "ljubav" prema predsjedniku Si Jinpingu dok su lideri istraživali mogućnost zajedničkih ugovora o resursima u Južnom kineskom moru.

Kod kuće je razbio građansko društvo i izazvao krvavi rat protiv droga koji je odnio živote više od 6.000 ljudi, prema policiji.

Postoje i znakovi da možda nije voljan dopustiti da njegov utjecaj prođe tako lako. Nakon što je prihvatio kandidaturu svoje stranke za potpredsjednika, Duterte je prošle sedmice najavio da će se povući iz politike. Kritičari su istakli da je Duterte također najavio odlazak u penziju 2015. godine prije nego što se predomislio i kandidovao za predsjednika.

I ne samo to, već i njegova kći-gradonačelnica Davaoa Sara Duterte-Karpio (Carpio) ima još mjesec da odluči hoće li se kandidirati za predsjednika kao zamjenski kandidat.

Duterte ima osobni poticaj da zadrži određenu kontrolu nad budućom vladom: suočen je s istragom Međunarodnog kaznenog suda o njegovom ratu s drogama, a njegov nasljednik mogao bi utjecati na to koliko pristupa imaju Filipini.

Ferdinand "Bongbong" Markos mlađi, sin bivšeg diktatora Ferdinanda Markosa. Agencije

Novinarka Maria Resa (Ressa), dobitnica Nobelove nagrade za mir 2021. godine i predsjednica i izvršna direktorka lokalnog medija "Rappler", rekla je da su izbori 2022. "egzistencijalni za demokratiju".

- Na rubu smo litice... Ko god pobijedi, odlučit će hoćemo li imati vladavinu prava, može li naša ekonomija rasti, možemo li preživjeti virus, može li se naše društvo izliječiti - rekla je.

U postu na svojoj službenoj Facebook stranici u utorak, sin čovjeka optuženog za zatvaranje, mučenje i osiromašenje filipinskog naroda zatražio je od svojih pristalica da mu se pridruže u "najplemenitijem cilju".

Markos mlađi, poznat kolokvijalno kao "Bongbong", najavio je da će se kandidovati za predsjednika na izborima 2022. godine, predstavljajući se kao ujedinjujući kandidat koji bi mogao okupiti državu nakon razaranja pandemije Covid-19.

Datum njegove objave nije bio povoljan - uslijedio je neposredno nakon 49. godišnjice njegovog oca, filipinskog diktatora Ferdinanda Markosa, koji je uveo vanredno stanje u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.