MALI

Islamisti oslobodili časnu sestru otetu prije gotovo pet godina

Sestru Gloriju otela je, prema svjedocima, skupina naoružanih muškaraca, natjeravši ju da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo franjevačkom redu

Časna sestra oteta prije skoro pet godina. Ilustracija

N. Aj.

10.10.2021

Kolumbijska časna sestra koja je oteta prije gotovo pet godina u Maliju, puštena je na slobodu, priopćilo je u subotu predsjedništvo te afričke zemlje.

Ured predsjedništva Malija objavio je na Twitteru da je Gloria Sesilija Narvaez (Cecilia), koja je oteta u blizini južnog grada Koutiala blizu granice s Burkinom Fasom 7. februara 2017., oslobođena u subotu.

- Neizmjerno sam sretna što čujem vijest o oslobađanju naše voljene sunarodnjakinje, sestre GlorijeSesilije Narvaez u Maliju - izjavila je kolumbijska potpredsjednica i ministrica vanjskih poslova Marta Lusija Ramirez (Lucia).

Ramirez je rekla da su kolumbijske vlasti dugo radile na tom cilju, a predsjednik Ivan Duke Markez (Duque Marquez) lično je iznio slučaj čelnicima Malija, Senegala i Gane.

Ministrica vanjskih poslova također je rekla da je tokom svog nedavnog posjeta Parizu zatražila pomoć od francuske vlade u pokušaju spašavanja sestre franjevke.

Kolumbijske vlasti su 2018. godine rekle da je Al-Kaida zahtijevala otkupninu za njezino puštanje na slobodu.

Sestru Gloriju otela je, prema svjedocima, skupina naoružanih muškaraca, natjeravši ju da im preda ključeve ambulantnog vozila koje je pripadalo franjevačkom redu.

Otmice su unosan izvor prihoda za islamističke skupine u zapadnoafričkoj regiji Sahel, gdje one vode pobunu protiv nacionalnih vojski, francuskih trupa i snaga mirovnih misija UN-a, a vlasti Malija nisu priopćile je li za Narvaez plaćena otkupnina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.