DOHA

Održan prvi sastanak talibana i SAD nakon 15. avgusta

Razgovarano je o bilateralnim odnosima Kabula i Vašingtona, implementaciji sporazuma iz Dohe, humanitarnoj pomoći...

Amir Kan Mutaki. Agencije

H. J. I. / Anadolija

10.10.2021

Predstavnici afganistanskih vlasti i američke administracije sastali su se u subotu u Dohi, glavnom gradu Katara, što je bio njihov prvi susret nakon što su se američke trupe povukle iz Afganistana u augustu. 

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Kabula i Vašingtona, implementaciji sporazuma iz Dohe, humanitarnoj pomoći te afganistanskoj imovini koju je zamrznuo SAD, rekao je Amir Kan Mutaki (Khan Muttaqi), ministar vanjskih poslova u privremenom talibanskom kabinetu.

- Jasno smo im rekli da pokušaj destabiliziranja vlasti u Afganistanu nije dobar ni za koga - rekao je Mutaki za državnu afganistansku novinsku agenciju Bakhtar nakon razgovora.

Viši američki zvaničnik kazao je kako sastanak s delegacijom talibana nije povukao pitanje priznavanja talibanske vlade.

Katarske vlasti još uvijek nisu komentarisale rezultate sastanka između talibana i američke delegacije.

V.d. ministra informisanja i kulture te glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid (Zabihullah Mujahid) kazao je kako se afganistanska delegacija sastala s ministrom vanjskih poslova Katara Šeikom Mohamedom bin Albdulrahmanom al- Thanijem (Sheikh Mohammedom bin Abdulrahmanom Al-Thani) s kojim je razgovarano o bilateralnim odnosima i ekonomskim projektima u Afganistanu.

Talibani su kontrolu u Kabulu uspostavili 15. augusta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.