ITALIJA

Na protestima protiv "zelene propusnice" privedeno 12 osoba

Među privedenima su i Đulijano Kastelino i Roberto Fiore, lideri ultradesničarske stranke Forza Nuova

Policija privodila protestante. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

10.10.2021

Na jučerašnjim protestima u Rimu, u Italiji, organiziranim zbog "zelenih propusnica", privedeno je 12 osoba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija ANSA, pozivajući se na sigurnosne izvore, javila je kako je policija slobode lišila 12 osoba zbog njihove uloge na protestnoj šetnji u Rimu.

Među privedenima su i Đulijano Kastelino (Giuliano Castellino) i Roberto Fiore, lideri ultradesničarske stranke Forza Nuova.

Danas su sindikalci organizirali proteste ispred sjedišta najvećeg sindikata radnika u zemlji Opće konfederacije talijanskih radnika (CGIL) na koji je tokom jučerašnjih protesta izveden napad.

Generalni sekretar CGIL-a Mauricio Landini (Maurizio Landini) kazao je kako su jučerašnji napadi demokratska rana, napad na ustav i čin koji krši prava poslovnog svijeta.

Landini je najavio velike proteste zakazane za 16. oktobar.

"Zelene propusnice", koje potvrđuju da je osoba vakcinisana, testirana ili nedavno preboljela Covid-19, na snazi su od 6. avgusta, a 16. oktobra će postati obavezne za sve radnike u javnom i privatnom sektoru. Zbog toga širom Italije bivaju organizirani protesti. Na protestima u Rimu i Milanu došlo je do nereda i sukoba demonstranata s policijom.

U Rimu je policija koristila suzavac i vodene topove, na što su demonstranti uzvratili bacanjem kamenja, flaša i pirotehničkih sredstava.

Mnoge političke ličnosti, među kojima je i talijanski premijer Mario Dragi (Draghi), osudili su nasilje i napad na CGIL.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.