NESTAŠICA HRANE

Kim pozvao na prevladavanje "mračne situacije" u Sjevernoj Koreji

Zemlja je posljednjih sedmica pojačala svoje aktivnosti testiranja projektila, dajući uslovne mirovne ponude Seulu

Kim Jong Un. Agencije

Fena

11.10.2021

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un pozvao je dužnosnike da prevladaju "mračnu situaciju" s kojom se zemlja suočava i ulože veće napore u proizvodnji hrane i poboljšanja uslova života svog naroda.

No, državni mediji nisu spomenuli nikakve posebne komentare prema Vašingtonu i Seulu dok su izvještavali o Kimovu govoru na obilježavanju 76. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke stranke, prenosi AP.

Nuklearni pregovori između Vašingtona i Pjongjanga obustavljeni su duže od dvije godine zbog neslaganja u razmjeni ukidanja sankcija pod vodstvom SAD-a protiv Sjeverne Koreje i koraka denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Zemlja je posljednjih sedmica pojačala svoje aktivnosti testiranja projektila, dajući uslovne mirovne ponude Seulu, oživljavajući obrazac pritiska na Južnu Koreju da dobije ono što želi od Sjedinjenih Država.

Službena sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) rekla je da je Kim u svom govoru u nedjelju rekao kako je njegova stranka odlučna u postizanju ekonomskih ciljeva postavljenih na stranačkom kongresu u januaru, kada je priznao da njegovi prethodni ekonomski planovi nisu bili uspješni te je izdao nove razvojne planove za sljedećih pet godina.

Kim je potvrdio odlučnost stranke da efikasno izvrši petogodišnji plan za jačanje "nacionalne ekonomije i rješavanje problema hrane, odjeće i stanovanja ljudi".

KCNA je saopćila kako je Kim analizirao "neviđene poteškoće" sa kojima se Sjever suočava i pozvao na stranačko jedinstvo u razvoju državne ekonomije s obzirom na "mračnu situaciju".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.