UVOĐENJE TABLETA

Američki farmaceutski div "Merck" traži odobrenje FDA za lijek protiv Covid-19

Eksperti tvrde da to nije čudotvoran lijek i da ne bi trebao dopuniti ili zamjeniti vakcine

"Merck" se prijavio za odobrenje vanrednog korištenja svog lijeka protiv Covid-19. Agencije

N. Aj. / Fena

11.10.2021

Američki farmaceutski div "Merck" saopćio je da se prijavio za odobrenje vanrednog korištenja svog lijeka protiv Covid-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, u velikom koraku ka uvođenju tablete za liječenje virusne bolesti.

"Merck" je podnio aplikaciju za molnupiravir, za koji je saopćio u ovom mjesecu da je umanjio hospitalizacije za 50 posto.

Kompanija navodi da "sarađuje s regulatornim agencijama širom svijeta kako bi podnijela molbe za vanredno korištenje ili tržišno odobrenje u narednim mjesecima".

U kasnoj fazi kliničkih proba na oko 770 pacijenata, skoro polovina ih je primila pilulu tokom petodnevnog perioda, dok su ostali primili placebo.

Svi pacijenti imali su potvrđene simptome Covida koji su se razvili u periodu od pet dana nakon što su svrstani u svoje kliničke grupe.

Eksperti tvrde da to nije čudotvoran lijek i da ne bi trebao dopuniti ili zamjeniti vakcine.

"Merck" navodi u saopćenju kako očekuje da proizvede 10 miliona doza lijeka do kraja godine, dok se očekuje da nove budu proizvedene u 2022.

SAD je nabavio 1,7 miliona doza molnupiravira, uz opciju kupovine još doza, a globalna zdravstvena agencija "Unitaid" saopćila je da radi na parnerstvu nazvanom ACT-Accelerator kako bi osigurala snabdijevanje zemalja s niskim i prosječnm primanjima, prenosi AFP.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.