IMUNIZACIJA

WHO preporučila treću dozu vakcina

Strateška stručna savjetodavna grupa za imunizaciju saopćila je da dodatne doze treba ponuditi pojedincima koji su slabije reagovali na primarnu vakcinu i koji su izloženi većem riziku od težeg oblika covida 19

Panel je preporučio da osobe starije od 60 godina prime dodatne doze vakcina kineskih proizvođača. Ilustracija

A. Ka. / Srna

11.10.2021

WHO je preporučila danas da osobe sa ugroženim imunološkim sistemom prime dodatnu dozu vakcine protiv covida 19 zbog većeg rizika od probijanja infekcije nakon standardne imunizacije.

Strateška stručna savjetodavna grupa za imunizaciju saopćila je da dodatne doze treba ponuditi pojedincima koji su slabije reagovali na primarnu vakcinu i koji su izloženi većem riziku od težeg oblika covida 19.

Panel je preporučio da osobe starije od 60 godina prime dodatne doze vakcina kineskih proizvođača "Sinofarm" i "Sinovak" od jednog do tri mjeseca nakon kompletiranja redovne vakcinacije, na osnovu podataka dobijenih iz Latinske Amerike koji sugerišu da zaštita od ovih vakcina vremenom opada.

Joakim Hombah, član stručnog panela, rekao je da podaci jasno pokazuju da vakcine "Sinovaka" i "Sonofarma" djeluju slabije kod starijih osoba nakon dvije doze.

On je dodao da je poznato i da treća doza pruža snažan imunološki odgovor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.