BAGDAD

Uhapšen istaknuti vođa ISIL-a: Amerikanci nudili pet miliona dolara za njegovu “glavu”

Vijest je na Twitteru objavio irački premijer Mustafa al-Kadhimi, navodeći da je riječ o Samiju Jasimu

Sami Jasim. IRAQI NEWS AGENCY

A. Ka. / Fena

12.10.2021

Irak je saopćio da je u prekograničnoj operaciji uhapšen visoki lider grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i dugogodišnji operativac mreže Al-Kaida.

Vijest je na Twitteru objavio irački premijer Mustafa al-Kadhimi, navodeći da je riječ o Samiju Jasimu, koji, kako je naveo, nadzire finansijske operacije ISIK-a, a bio je zamjenik lidera ISIL-a dok je na čelu bio ubijeni Abu Bakr al-Baghdadi, prenosi Al Jazeera.

Kadhimi je rekao da je to bila jedna od najtežih prekograničnih obavještajnih operacija koje su izvele iračke snage.

Američki State Department je, u okviru programa Nagrade za pravdu, ponudio pet miliona dolara za Jasimovu “glavu” i predstavio ga kao ključnog za upravljanje finansijama za operacije ISIL-a.

Dok je bio zamjenik lidera ISIL-a u Mosulu 2014. godine, Jasim je navodno bio ekvivalent ministru finansija ISIL-a, koji je nadzirao uplive prihoda od nelegalne prodaje nafte, gasa, antikviteta i prirodnih resursa.

Irački obavještajni zvaničnici su rekli za AP da je Jasim uhapšen u jednoj drugoj zemlji i da je prebačen u Irak prije nekoliko dana.

Govorili su pod uvjetom anonimnosti, jer nisu ovlašteni da daju izjave o operaciji.

Jasim je radio s liderom Al-Kaide u Iraku Abuom Musab al Zarqawijem, jordanskim operativcem koji je ubijen u zračnom napadu SAD-a u Iraku 2006. godine.

Bio je na različitim pozicijama sigurnosti u Iraku i preselio se u Siriju 2015. godine, nakon što je ISIL proglasio samozvani kalifat 2014. godine i postao je zamjenik Baghdadija.

Baghdadi je ubijen na sjeverozapadu Sirije 2019. godine, u operaciji kojom su rukovodile Sjedinjene Američke Države tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.