ZEMLJA INOVACIJA

Makron objavio razvojni plan za Francusku vrijedan 30 milijardi eura

Francuska treba da se vrati u ispravan ciklus koji se sastoji od inovacija, proizvodnje i izvoza, te da na taj način finansira svoj društveni model, što je dio novog plana "Francuska 2030", naglasio je Makron

Predsjednik Francuske Emanuel Makron. Agencije

N. Aj. / Srna

12.10.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) objavio je danas plan za ponovnu industrijalizaciju pod nazivom "Francuska 2030", vrijedan 30 milijardi eura, navodeći da ta zemlja ponovo treba da preuzme svoju krunu globalnog lidera u inovacijama.

Društveni model

Makron je u obraćanju u Jelisejskoj palati šest mjeseci pred predsjedničke izbore i mjesec pred samit UN-a o klimatskim promjenama u Glazgovu, istakao da je Francuska preduzela odluke od ključne važnosti "15 do 20 godina kasnije od nekih susjednih evropskih država i da je sada potrebno da ponovo postane zemlja inovacije i istraživanja".

Prema njegovim riječima, fond će riješiti povećan deficit koji su Francuskoj donijele nedovoljne investicije.

- Francuska treba da se vrati u ispravan ciklus koji se sastoji od inovacija, proizvodnje i izvoza, te da na taj način finansira svoj društveni model, što je dio novog plana "Francuska 2030" - naglasio je Makron.

Ulaganje u istraživanja

U narednoj deceniji, cilj Francuske je da postane globalni lider u proizvodnji "zelenog hidrogena", koji kompanije i vlasti sve više stavljaju u središte napora za "čistiji" ekonomski sektor koji se uglavnom oslanja na fosilna goriva za ispunjavanje energetskih potreba.

Francuski predsjednik je ukazao na to da nakon pandemije Covid-19, koja je ukazala na sve ranjivosti, Francuska mora da radi na francuskoj i evropskoj proizvodnoj autonomiji.

On je istakao da su potrebna i velika ulaganja u medicinska istraživanja, a u njegovom planu se, također, poziva na jačanje istraživanja morskih dubina u narednoj deceniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.