PRETHODNIK DAO OSTAVKU

Jasan proevropski stav novog austrijskog kancelara Aleksandra Šalenberga

Kurz, koji je često kritikovao EU, podnio je ostavku u subotu uveče, 9. oktobra, i izabrao dugogodišnjeg diplomatu Šalenberga za svoju zamjenu

Austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg. Agencije

N. Aj. / Srna

12.10.2021

Novi austrijski kancelar Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg) naglasio je svoj proevropski stav, dok njegova konzervativna vladajuća stranka pokušava da se oporavi od koruptivnog skandala koji je srušio njegovog prethodnika.

Po pitanjima koja se kreću od pandemije koronavirusa i globalne ekonomske konkurencije, do klimatske krize i migracionih tokova, EU "nastavlja da bude naš centralni referentni okvir i odlučujuća politička poluga za nas", rekao je Šalenberg pred parlamentom.

Šalenberg će ove nedjelje otputovati u Brisel na razgovore sa predsjednikom Vijeća EU Šarlom Mišelom (Charles Michel) i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen).

Evropa posmatra politička previranja u Beču otkako je Vlada Austrije prošle sedmice utonula u krizu.

Tužioci su optužili sada već bivšeg kancelara Sebastijana Kurza da je 2016. godine koristio novac poreskih obveznika za kupovinu pozitivne medijske pokrivenosti i manipulisanje anketama u svoju korist kao dijela šeme za poboljšanje imidža u vrijeme dok je bio na mjestu ministra vanjskih poslova i na kojeg se gledalo kao na konzervativnu zvijezdu u usponu.

Kurz, koji je često kritikovao EU, podnio je ostavku u subotu uveče, 9. oktobra, i izabrao dugogodišnjeg diplomatu Šalenberga za svoju zamjenu.

Bivši kancelar je odbacio optužbe, ali je rekao da podnosi ostavku kako bi spasio koaliciju između svoje Narodne stranke desnog centra i ljevičarske partije Zelenih. Zeleni su zahtijevali odlazak Sebastijana Kurca.

Šalenberg nije rekao ništa parlamentu o istrazi protiv Kurza niti je najavio bilo kakve planove za borbu protiv političke korupcije, navodi DPA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.