LIDER SJEVERNE KOREJE

Kim Jong-un zaprijetio: Izgradit ćemo nepobjedivu vojsku

Kim je takođe poručio da modernizacija sjevernokorejske vojske nije usmjerena protiv Južne Koreje

Kim Jong-un. Agencije

Fu. M.

12.10.2021

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je tokom izložbe novog naoružanja obećao da će izgraditi nepobijedivu vojsku, i optužio SAD za stvaranje tenzija i nepokazivanje u praksi da nemaju neprijateljske namere prema njegovoj zemlji, prenosi AP pozivajući se na državne medije u Pjongjangu.

- SAD su često poručivale da nisu neprijateljski nastrojene prema našoj državi, ali ne postoje dokazi zasnovani na radnjama koji bi nas uvjerili da nisu neprijateljski raspoloženi. Washington nastavlja da stvara tenzije u regionu svojim pogrešnim procjenama i postupcima - naglasio je Kim, prema korejskim medijima, prenosi Tanjug.

Kim je takođe poručio da modernizacija sjevernokorejske vojske nije usmjerena protiv Južne Koreje i da ne bi trebalo da se dogodi drugi rat u kojem bi se korejski narod borio međusobno.

Kim je održao govor u ponedeljak na izložbi naoružanja “Samoodbrana-2021”, događaju koji je dio obilježavanja 76. rođendan vladajuće Radničke partije.

Na izložbi je prikazan veći broj novog naoružanja, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje je Severna Koreja već testirala ili pokazala tokom vojne parade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.