TEK PREUZEO FUNKCIJU

Austrijska opozicija kritikuje novog kancelara Šalenberga

Kurz ostaje čelnik konzervativne stranke OVP i sada je također njen vodeći poslanik u parlamentu

N. Aj. / Fena

Aleksandar Šalenber

Foto: Agencije


Opozicione stranke u utorak su kritikovale novog austrijskog kancelara Aleksandra Šalenberga (Alexander Schallenberg) zbog veza s njegovim prethodnikom Sebastianom Kurzom, koji je podnio ostavku zbog navoda u korupciji, dok su ga aktivisti ispred parlamenta ismijavali kao Kurzovu marionetu.

Kurz (35), podnio je ostavku s kancelarske pozicije pod pritiskom manje stranke iz vladajuće koalicije, Zelenih, nakon što su tužioci pokrenuli istragu protiv njega i devet njegovih bliskih savjetnika pod sumnjom za razne stepene mita, korupcije i kršenja povjerenja. On negira svako krivično djelo.

Novo lice u politici

Kurz ostaje čelnik konzervativne stranke OVP i sada je također njen vodeći poslanik u parlamentu. Šalenberg (52), karijerni diplomata i relativno novo lice u politici, izjavio je da će blisko sarađivati sa svojim prethodnikom, dok opozicione stranke tvrde da će on samo izvršavati Kurzova naređenja.

- On koji slijepo izvršava naređenja ne može biti predvodnik - izjavila je čelnica opozicionih Socijaldemokrata (SPO), Pamela Rendi-Vaner (Wagner), tokom vanredne sjednice donjeg doma parlamenta, sazvane u reakciji na pokretanje istrage protiv Kurza.

Pred zgradom parlamenta, socijalistička mladež koja je bliska SPO-a, postavila je instalaciju koja predstavlja Šalanberga kao marionetu, dok Kurz povlači njene konce.

Prodao stranku

Opozicione stranke optužuju Kurza da je predvodio mrežu koja je izbjegavala pravila u brojnim situacijama od stranačkog finansiranja do imenovanja pojedinaca na državne pozicije.

- Ti (Kurz) si prodao stranku i izveo si puč unutar stranke. Sve to koštalo te je vlasti – poručila je čelnica liberalne stranke Neos, Beate Meinl-Reisinger.

Ostalo je nejasno može li trenutna koalicija konzervativaca sa Zelenim opstati do narednih izbora koji su zakazani za 2024., i može li se trenutni sastav s Kurzom kao parlamentarnim čelnikom konzervativaca održati, prenosi Reuters.

Više o temi Alexander Schallenberg

NA VRH

Podijeli članak na