NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel: Turska ima velike ambicije, svjedoci smo mnogih razočarenja u našim odnosima

Njemačka kancelarka je istakla da se ne mogu birati sagovornici u međunarodnoj politici kada se radi o velikim regionalnim i globalnim problemima

Fu. M.

Angela Merkel i Redžep Tajip Erdoan

Foto: Agencije


Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava dijalog s Turskom uprkos trenutnim razlikama, posebno ističući strateški značaj Ankare za zapadni svijet, prenosi Anadolija.

- Turska ima velike ambicije i istina je da smo svjedoci mnogih razočarenja u našim odnosima. No, ipak moramo pronaći pragmatične sporazume, čak i kada se naši stavovi razilaze o glavnim pitanjima - rekla je Merkel u obraćanju na panelu u Izraelu.

Tokom sesije pitanja i odgovora na Institutu za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu, Merkel je kazala da Turska i njeni zapadni partneri "moraju nastaviti međusobno razgovarati" uprkos političkim razlikama.

- Ne možete ignorisati Tursku. Članica je NATO-a, a ima i važnu ulogu za Evropsku uniju u borbi protiv ilegalnih migracija - dodala je.

Njemačka kancelarka je istakla da se ne mogu birati sagovornici u međunarodnoj politici kada se radi o velikim regionalnim i globalnim problemima.

- Vanjska politika je kombinacija vrijednosti i interesa. Pronalaženje prave ravnoteže ovdje je veliko pitanje - kazala je Merkel.

Merkel bi u subotu trebala posjetiti Tursku gdje će razgovorati s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Više o temi Angela Merkel

KANCELARKA IZRIČITA
Merkel: Njemačka nije spremna da prizna talibane
NA VRH

Podijeli članak na