NEGATIVNI UTJECAJI

Talibani upozoravaju SAD i EU na novi talas ekonomskih izbjeglica zbog sankcija

Posebno su evropske zemlje zabrinute da će, ako se afganistanska ekonomija sruši, veliki broj migranata krenuti prema kontinentu, vršeći pritisak na susjedne države poput Pakistana i Irana te na kraju na granice EU

Moguć novi talas migranata. Twitter

N. Aj. / Fena

13.10.2021

Nova talibanska vlada Afganistana upozorila je američke i evropske izaslanike da će stalni pokušaji pritiska na njih sankcijama narušiti sigurnost i mogu izazvati talas ekonomskih izbjeglica.

Vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova Amir Kan Mutaki (Khan Muttaqi) rekao je zapadnim diplomatima na razgovorima u Dohi da "slabljenje afganistanske vlade nije u interesu nikoga jer će njeni negativni učinci izravno uticati na svijet u (sigurnosnom sektoru) i ekonomsku migraciju iz zemlje", prenosi AFP pozivajući se na saopćenje objavljeno kasno u utorak.

Talibani su u augustu srušili bivšu afganistansku vladu koju su podržavale Sjedinjene Države.

Napori na stabilizaciji zemlje, koji se i dalje suočavaju s napadima suparničke ekstremističke organizacije Islamska država-Khorasan, potkopani su međunarodnim sankcijama zbog čega bankama ponestaje gotovine, a državni službenici ostaju bez plaća.

- Pozivamo svjetske zemlje da ukinu postojeće sankcije i puste banke da normalno rade kako bi humanitarne grupe, organizacije i vlada mogle isplaćivati ​​plaće svom osoblju s vlastitim rezervama i međunarodnim finansijskim sredstvima – rekao je Mutaki na sastanku u Dohi.

Posebno su evropske zemlje zabrinute da će, ako se afganistanska ekonomija sruši, veliki broj migranata krenuti prema kontinentu, vršeći pritisak na susjedne države poput Pakistana i Irana te na kraju na granice EU.

Vašington i EU rekli su da su spremni podržati humanitarne inicijative u Afganistanu, ali su oprezni u pružanju izravne podrške talibanima bez garancija da će poštovati ​​ljudska prava, posebno prava žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.