TEŠKE OPTUŽBE

Čavušolu: Rusija i SAD su također odgovorne za napad terorista na Tursku

Turska će učiniti sve što je potrebno za eliminaciju terorista na sjeveru Sirije, rekao je

Anadolija

Mevlut Čavušolu

Foto: Anadolija


Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je danas u Ankari kako su Rusija i Sjedinjene Američke Države također odgovorne za napade terorista YPG/PKK na Tursku i njene snage jer nisu ispunili obećanja, javlja Anadolija.

Čavušolu je govorio na konferenciji za novinare u Ankari nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Nikaragve Denisom Moncadom Colindresom.

Na novinarsko pitanje o organizaciji nove vojne operacije u Siriji, Cavusoglu je podsjetio na nedavne napade na turske snage sigurnosti u Siriji i na napade na Tursku sa sjevera Sirije.

- Nakon što smo započeli operaciju 'Štit Eufrata', postigli smo dogovor sa SAD i Rusijom oko naših drugih operacija u sjeveroistočnom dijelu Sirije. Obje zemlje trebale su udaljiti teroriste na ovom području najmanje 30 kilometara južno - rekao je. 

Napominjući da je Rusija trebala ukloniti teroriste u Tall Rifatu i Manbiju, Čavušolu je kazao:

- Nažalost, ova obećanja nisu ispunjena. Rusija i SAD također su odgovorni za napade terorista YPG/PKK na Tursku i njene snage jer nisu ispunili obećanja. S obzirom na to da nisu održali riječ, budući da su ti teroristi još ovdje i pojačali su napade, moramo učiniti ono što je potrebno. Turska će učiniti sve što je potrebno za eliminaciju terorista na sjeveru Sirije.

NA VRH

Podijeli članak na