STRAVIČNE SCENE

Užas u Norveškoj: Muškarac izvršio napad lukom i strijelom, ubijeno najmanje četiri osobe

Napad se dogodio u Kongsbergu, gradiću na jugoistoku zemlje

E. Ć.

13.10.2021

Policija ogradila mjesto napada - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Scene sa mjesta napada - Avaz
Dnevni avaz
+4

Užasne scene dolaze iz Kongsberga, grada na jugoistoku Norveške, gdje je muškarac pomoću luka i strijele usmrtio nekoliko osoba. Portal "RT" prenosi kako u napadu, čiji motiv još uvijek nije poznat, ima nekoliko mrtvih, te nekoliko povrijeđenih osoba.

- Povrijeđeni su prevezeni u bolnicu na liječenje. Imamo mnogo svjedoka za ispitivanje, a trenutno ne izlazimo s više informacija - rekao je načelnik policije Kongsberga Oejvind As (Aas) na konfrenciji za novinare, prenosi "Aften posten".

Norveški "VG" prenosi kako je u ovom napadu ubijeno najmanje četiri osobe. Navodno je i jedan policajac povrijeđen nakon što je pogođen strijelom u leđa.

Muškarac je uhapšen, dok je cijeli zapadni dio grada trenutno zatvoren. 

Konferenciju za medije održale su premijerka Erna Solberg i ministrica pravosuđa Monica Melend.

- Važno je napomenuti da i dalje ima dosta stvari koje nisu poznate te da je prerano govoriti o motivu napada. Ovo je jako dramatična situacija koja je potresla zajednicu. Znam da se građani boje, potrebno je naglasiti da policija ima sve pod kontrolom - poručila je premijerka Solberg. 

Muškarac je uhapšen, a policija je u međuvremenu evakuisala to područje. Policija je saopćila da je u toku istraga i da ne mogu da potvrde da li je ovaj napad povezan sa terorizmom.

- Uhapsili smo napadača, on je sam izvršio ovaj napad - rekao je portparol policije u izjavi za medije.


Na mjestu napada je i desetak vozila hitne pomoći. TWITTER

Lokalni mediji prenose da pripadnici elitne policijske jedinice i vojske obezbjeđuju područje Kongsberga. Oni također pišu da je na mjesto incidenta prisutno desetak vozila hitne pomoći, te da grad nadlijeću dva helikoptera.

Načelnik policije Oejvind As je poručio kako se napadač kretao na velikom području i da trenutno pripadnici policije pokušavaju dobiti više informacija o onome šta se tačno dogodilo. Potvrdio je da je oko 18 sati stigla dojava kako se jedna osoba kreće gradom i da sa sobom nosi luk i strijelu.

Inače, Kongsberg je grad na jugoistoku Norveške koji broji oko 28.000 stanovnika. Od Osla je udaljen oko 100 kilometara.

Strijele kojima je izvršen napad. TWITTER

Student lokalnog univerziteta u jugoistočnoj Norveškoj (univerzitet se nalazi tik do mjesta napada) rekao je lokalnim medijima da supermarket u kojem je došlo do većine žrtava i obližnje trgovine često koriste drugi studenti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.