BREXIT

Brisel je dosegao granicu u rješavanju problema sa Sjevernom Irskom

Sjeverna Irska je dio Britanije, ali je ostala u jedinstvenom robnom tržištu EU, što znači da se izvoz ka bloku ne suočava sa provjerama, carinama ili bilo kakvoj dokumentaciji

EU je jučer iznijela mjere kojim se za 80 posto smanjuju provjere i carinski proces kretanja robe. AFP

N. Aj. / Srna

14.10.2021

Evropska Unija dostigla je granicu do koje može ići u rješavanju problema u trgovini nakon Brexita sa Sjevernom Irskom, rekao je danas ambasador evropskog bloka u Velikoj Britaniji Žoao Vale de Almeida (Joao).

EU je jučer iznijela mjere kojim se za 80 posto smanjuju provjere i carinski proces kretanja robe, posebno prehrambenih i poljoprivednih proizvoda između Britanije i Irske.

Britanska Vlada pozdravila je objavu prijedloga iz Brisela i sugerisala je da želi "intenzivne razgovore".

Međutim, De Almeida je izjavio da je Brisel otišao daleko i da ne može dalje od toga.

- Sada smo stigli do granice šta možemo da uradimo na rješavanju problema sa Sjevernom Irskom jer brinemo za tu zemlju. Ovo su problemi uzrokovani Brexitom - istakao je De Almeida.

Prema njegovim riječima, EU ne može da ispuni ključni britanski zahtjev i ukloni ulogu Evropskog suda pravde iz Protokola za Sjevernu Irsku.

On je naglasio da nema jedinstvenog tržišta bez Evropskog suda.

Prijedloge Evropske komisije pozdravio je i premijer Irske Majkl Martin (Micheal) koji ih je opisao kao "očigledan način za napredak i izlazak iz krize".

Sjeverna Irska je dio Britanije, ali je ostala u jedinstvenom robnom tržištu EU, što znači da se izvoz ka bloku ne suočava sa provjerama, carinama ili bilo kakvoj dokumentaciji.

Ukidanje ovlaštenja sudija iz EU da sprovode regulative bloka u Sjevernoj Irskoj značilo bi da ta provincija gubi pristup evropskom jedinstvenom tržištu i time bi bi bio poništen Protokol koji je dio Sporazuma o Bregzitu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.