BREXIT

Brisel je dosegao granicu u rješavanju problema sa Sjevernom Irskom

Sjeverna Irska je dio Britanije, ali je ostala u jedinstvenom robnom tržištu EU, što znači da se izvoz ka bloku ne suočava sa provjerama, carinama ili bilo kakvoj dokumentaciji

N. Aj. / Srna

EU je jučer iznijela mjere kojim se za 80 posto smanjuju provjere i carinski proces kretanja robe

Foto: AFP


Evropska Unija dostigla je granicu do koje može ići u rješavanju problema u trgovini nakon Brexita sa Sjevernom Irskom, rekao je danas ambasador evropskog bloka u Velikoj Britaniji Žoao Vale de Almeida (Joao).

EU je jučer iznijela mjere kojim se za 80 posto smanjuju provjere i carinski proces kretanja robe, posebno prehrambenih i poljoprivednih proizvoda između Britanije i Irske.

Britanska Vlada pozdravila je objavu prijedloga iz Brisela i sugerisala je da želi "intenzivne razgovore".

Međutim, De Almeida je izjavio da je Brisel otišao daleko i da ne može dalje od toga.

- Sada smo stigli do granice šta možemo da uradimo na rješavanju problema sa Sjevernom Irskom jer brinemo za tu zemlju. Ovo su problemi uzrokovani Brexitom - istakao je De Almeida.

Prema njegovim riječima, EU ne može da ispuni ključni britanski zahtjev i ukloni ulogu Evropskog suda pravde iz Protokola za Sjevernu Irsku.

On je naglasio da nema jedinstvenog tržišta bez Evropskog suda.

Prijedloge Evropske komisije pozdravio je i premijer Irske Majkl Martin (Micheal) koji ih je opisao kao "očigledan način za napredak i izlazak iz krize".

Sjeverna Irska je dio Britanije, ali je ostala u jedinstvenom robnom tržištu EU, što znači da se izvoz ka bloku ne suočava sa provjerama, carinama ili bilo kakvoj dokumentaciji.

Ukidanje ovlaštenja sudija iz EU da sprovode regulative bloka u Sjevernoj Irskoj značilo bi da ta provincija gubi pristup evropskom jedinstvenom tržištu i time bi bi bio poništen Protokol koji je dio Sporazuma o Bregzitu.

Više o temi Brisel

SAOPĆENO IZ EK
Brisel daje još 700 miliona eura pomoći Kabulu
NA VRH

Podijeli članak na