NEREDI U LIBANU

Pucano na demonstrante u Bejrutu, najmanje dvoje poginulih

Pristalice "Hezbollaha" i njegovih saveznika okupile su se u znak protesta protiv glavnog istražitelja prošlogodišnje eksplozije u luci Bejrut

Bejrut: Vojska na ulicama. Agencije

L. S. / Fena

14.10.2021

Otvorena je vatra na demonstrante s krovova u Bejrutu, u napadu čiji je cilj "da se Liban uvuče u sukobe", saopćili su libanski šiitski pokreti "Hezbollah" i "Amal". U zajedničkom saopćenju navodi se da su "naoružane osobe ciljale glave demonstranata".

Nakon što je ranije danas saopćeno da je poginula jedna, a ranjeno pet osoba tokom protesta, izvor iz vojske za "Reuters" naveo je da su ubijene dvije, a ranjeno sedam osoba. 

Pristalice "Hezbollaha" i njegovih saveznika okupile su se u znak protesta protiv glavnog istražitelja prošlogodišnje eksplozije u luci Bejrut. 


Pristalice "Hezbollaha" na demonstracijama. Agencije

Sud je ranije odbacio pravnu tužbu protiv glavnog istražitelja Tareka Bitara, dopuštajući mu da nastavi istragu o eksploziji u avgustu prošle godine, u kojoj je poginulo više od 200 osoba i uništeno je područje glavnog grada.

Bitar, meta političke kampanje koju vode "Hezbollah" i "Amal", bio je primoran u utorak po drugi put obustaviti svoju istragu u manje od mjesec dana zbog tužbi bivših ministara koje je pozvao zbog sumnje za kriminalni nemar.

U eksploziji 2020. godine razorena je bejrutska luka i pričinjena je ogromna šteta u okolnim naseljima u centru grada. Tada je poginulo više od 200 ljudi, ranjene su hiljade i razoreni su veliki dijelovi prijestonice.

Libanske vlasti u više navrata su odbijale međunarodnu istragu, ali i ometale lokalnu istragu koja još nije otkrila nijednog krivca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.