KRVAVI PROTESTI

Najmanje troje mrtvih nakon pucnjave u Bejrutu, nekoliko osoba povrijeđeno

Prisutni su tražili smjenu sudije koji vodi istragu o smrtonosnoj eksploziji luke koja se desila u avgustu 2020. godine

H. J. I.

Ulice Bejruta nakon nereda

Foto: CNN


Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko je povrijeđeno u toku pucnjave na protestima u Bejrutu na kojima su protestanti tražili smjenu sudije koji vodi istragu o smrtonosnoj eksploziji luke koja se desila u avgustu 2020. godine.

Snajperisti pucali s krovova

Državna novinska agencija NNA izvijestila je o tri smrtna slučaja tokom sukoba u glavnom gradu Libanona. Ljekar Hitne pomoći u bejrutskoj bolnici al-Sahel, koji nije želio biti imenovan, rekao je za CNN da je u bolnici od izbijanja nasilja jedna osoba preminula, a da je devet osoba povrijeđeno.

Stotine pristalica Hezbolaha koji podržava Iran i njegovog glavnog šiitskog saveznika Amala marširali su u četvrtak prema gradskoj Palati pravde kada je pucano na demonstrante s nepoznate lokacije, prisiljavajući demonstrante i novinare da se sklone, prema navodima vojske i lokalnih medija.

Postoji više lokalnih izvještaja o snajperistima koji su pucali na demonstrante s krovova zgrada u tom području. Na video snimcima lokalne televizije i sa društvenih mreža prikazani su i maskirani demonstranti koji navjerovatnije pucaju iz AK-47 puški sakriveni iza uličnih prepreka i deponija smeća, očigledno pucajući u naoružane napadače, a crni dim se širio iz jedne od obližnjih zgrada.

Vojska pozvala ljude da napuste ulice

U saopćenju objavljenom u četvrtak, libanonska vojska, koja se uveliko angažirala na mjestima gdje je došlo do pucnjave, rekla je da će ustrijeliti svaku naoružanu osobu u područjima gdje se sukobi događaju i pozvala ljude da napuste ulice.

- Jasno je da su oni koji su pucali na demonstrante bile oružane grupe koje su planirale ovaj napad od jučer. Nećemo uzvratiti. Oni nas žele uvući u građanske sukobe, a mi ne želimo sijati građanske sukobe - rekao je jedan visoki zvaničnik Hezbolaha za CNN.

U zajedničkom saopćenju koje su izdali Hezbolah i Amal, grupe su pozvale "na smirenost" svojih pristalica na ulicama.

Više o temi Bejrut

NA VRH

Podijeli članak na