APEL LIDERIMA

Princ Vilijam kritizirao svemirski turizam: Svjetski umovi trebaju popraviti stanje na Zemlji

Riječi Vojvode od Kembridža, u intervjuu za BBC Newscast, emitirane su dan nakon što je ikona "Zvjezdanih staza" ušao u povijest postavši najstarija osoba u svemiru

L. K. P.

Princ Vilijam: Pametni govori, pametne riječi, ali nedovoljno akcije

Foto: Agencije


Princ Vilijam (William) kritizirao je svemirsku utrku i svemirski turizam, poručivši da se najveći svjetski umovi trebaju usredotočiti na pokušaj popravljanja stanja na Zemlji.

Riječi Vojvode od Kembridža, u intervjuu za BBC Newscast, emitirane su dan nakon što je njegov imenjak Vilijam Šatner (William Shatner), ikona "Zvjezdanih staza" ušao u povijest postavši najstarija osoba u svemiru.

Devedesetogodišnji glumac, poznat po ulozi kapetana Kirka, poletio je u srijedu iz pustinje u Teksasu u raketi koju je izradila svemirska firma "Blue Origin" osnivača Amazona Džefa Bezosa (Jeff).

Vojvoda, koji je intervjuiran o klimatskim promjenama, uoči svoje prve dodjele nagrade Earthshot, rekao je:

  • Devedesetogodišnji glumac, poznat po ulozi kapetana Kirka, poletio je u srijedu iz pustinje u Teksasu

    Devedesetogodišnji glumac, poznat po ulozi kapetana Kirka, poletio je u srijedu iz pustinje u Teksasu

    Foto: Agencije


"Trebamo neke od najvećih svjetskih umova usredotočene na pokušaje popravljanja ovog planeta, a ne na pronalaženje sljedećeg mjesta za život."

Upozorio je i da summit Cop26, na kojem će se svjetski lideri okupiti u Glasgovu krajem mjeseca, ne bi trebali obilježiti "pametni govori, pametne riječi, ali nedovoljno akcije".

-Mislim da je ključno za COP da vrlo jasno i vrlo iskreno kaže koji su problemi i kakva će rješenja biti, rekao je.

Vojvoda je izrazio svoju zabrinutost zbog porasta tjeskobe zbog klimatskih promjena kod mladih ljudi te rekao da bi bila "apsolutna katastrofa" da njegov najstariji sin, princ Džordž (George), mora govoriti o istom pitanju za 30 godina, kad će biti prekasno.

Vilijam je dodao da je njegov otac, princ od Velsa, koji je poznat po dugogodišnjoj predanosti zelenim pitanjima, imao "stvarno teške početke" kada je prvi put počeo govoriti o klimatskim promjenama.

Više o temi Princ William

NA VRH

Podijeli članak na