U 85. GODINI

Preminuo Viktor Brjuhanov, nekadašnji direktor nuklearne elektrane u Černobilu

Brjuhanov je bio direktor elektrane u periodu od 1970. do 1986. godine, a smijenjen je nakon historijske katastrofe zbog koje je služio i zatvorsku kaznu

Brjuhanov: Proveo pet godina u zatvoru. TWITTER

E. Ć.

14.10.2021

U 85. godini je preminuo Viktor Brjuhanov (Viktor Bryukhanov) bivši direktor nuklearne elektrane u Černobilu. Iz nuklearne elektrane izrazili su saučešće porodici i prijateljima.

Brjuhanov je bio direktor elektrane u periodu od 1970. do 1986. godine, a smijenjen je nakon historijske katastrofe zbog koje je služio i zatvorsku kaznu. Tadašnje sovjetske vlasti su ga osudile na deset godina, ali je pušten nakon što je odslužio polovinu kazne.

Podsjećamo, u aprilu 1986. godine u nuklearnoj elektrani u Černobilu dogodila se eksplozija koja je izazvala curenje oblaka nuklearnih čestica. 

Tadašnje vlasti Sovjetskog saveza su pokušale prikriti nesreću, zbog čega su evakuisali stanovništvo iz Pripjata. Za samo tri sata taj grad je postao grad duhova. Međutim, otrovni plin koji se pojavio nakon eksplozije uticao je i na Rusiju, Ukrajinu, Bjelorusiju i jedan dio država u centralnoj Evropi. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 600.000 ljudi na 30 kilometara od mjesta nesreće bilo je izloženo visokoj dozi radijacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.